Botulinum Toksini Nedir?

Clostridium botulinum bakterileri tarafından üretilen Botulinum toksini piyasada Botoks veya Botox olarak adlandırılmaktadır.Botulinum adı, Latince botulus (sosis) kelimesinden türetilmiştir.

Botulinum toksini ticari markaları;

  • Botox®️ (onabotolinumtoksinA),
  • Dysport®️ (abobotulinumtoksinA),
  • Xeomin®️ (incobotulinumtoxinA),
  • BOTOX®️

Botulinum toksini enjekte edilebilir bir kas gevşetici maddedir.

Botulinum toksin (Botoks, Botox) nasıl çalışır?

Botulinum-A ve Botulinum-B kaslara gelen sinir sinyallerini bloke eder. Kasılmak için bir kas periferik sinir uçlarından sinyal almalıdır. Bu sinyaller, reseptörleri kasla bağlayan ve kas kasılmasını başlatan nörotransmitter asetilkolindir. Botulinum toksini, asetilkolin salınımını inhibe eder ve bu nedenle kas kasılmasını da engeller.

Daha spesifik olarak, botulinum-A ve botulinum-B SNARE (çözünür NSF ek protein reseptörü) adı verilen bir protein grubunu hedefler. SNARE’nin fonksiyonu, vezikül membranlarının hücre zarıyla kaynaşmasına yardımcı olarak, depolama veziküllerinden nörotransmitterleri serbest bırakmaktır. SNARE ayrıca diğer nörotransmitterlerin salınmasında rol oynadığı için botulinum toksinlerinin ek etkileri vardır. Örneğin, glutamat ve P maddesinin salınmasını önleyerek botulinum toksini ağrı hissini azaltır.

Kas zayıflığı tipik olarak iki ila dört gün içinde görülür ve yaklaşık on gün içinde maksimum zayıflık veya felç görülür. Botulinum toksinlerinin etkileri kalıcı değildir çünkü etkilenen sinirler yeni kendilerini yenilerler. Yaklaşık üç ay sonra sinir ve kas arasında çalışan bir bağlantı yeniden kurulur. Bununla birlikte, her enjeksiyonda bir atrofi elementi (kas kaybı) meydana gelir. Bu artımlı atrofi, ikinci bir tedavi için gereken aralığın tekrarlanan enjeksiyonlardan sonra neden yavaş yavaş uzayabileceğini açıklar.

 Farklı Botulinum-A (Botoks veya Botox ) tipleri arasındaki farklar nelerdir?

Ticari olarak satılan üç botulinum-A markası vardır:

  • Botox®️ (onabotolinumtoksinA)
  • Dysport®️ (abobotulinumtoksinA)
  • Xeomin®️ (incobotulinumtoxinA)
  • Her form benzersiz moleküler yapıya sahiptir ancak botulinum-A’nın aynı çekirdek elemanlarını paylaşır. Botulinum-A’nın kozmetik kullanımları için yapılan araştırmaların çoğu onabotolinumtoksinA’ya dayanmaktadır.
  • Uygulanan botulinum toksini miktarını karşılaştırmak veya ölçmek için kullanılabilecek standartlaştırılmış bir uluslararası birim olmadığını belirtmek önemlidir. Bu bir birim Botox’un etkisinin bir birim Dysport’tan farklı olduğu anlamına gelir. Yaklaşık dönüşüm faktörü Botox ve Dysport arasında 1: 2.5 ila 1: 5’tir; ve Botox ve Xeomin arasında 1: 1.
  • Myobloc (rimabotulinumtoxinB), piyasada satılan bir botulinum-B markasıdır. Myobloc esas olarak dermatoloji dışındaki diğer tıp uzmanlıklarında kullanılır.

Botulinum-A (Botoks veya Botox ) yaşlanmanın etkilerini tersine çevirebilir mi?

Yaşlanan cildin görünümü faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Ritidler (kırışıklıklar) değişen pigmentasyon gereksiz sarkmış cilt ve yumuşak doku kaybından kaynaklanır. Kas hareketlerinden kaynaklanan ritidlere dinamik ritidler kas hareketiyle değişmeyen ritidlere statik ritidler denir.

Enjekte edilebilir bir kas gevşetici olarak botulinum-A, dinamik ritidlerin tedavisinde etkilidir ve şu anda üst yüzde meydana gelen ritidlerin tedavisi için FDA onaylıdır.

Alın hatları için

Alın boyunca oluşan yatay çizgiler frontalis kasının kasılmasından kaynaklanır. Bu endişeyi ifade ettiğinizde oluşan yüz kasıdır; dolayısıyla ‘endişe çizgileri’ adını alır.

Glabella hatları

Kaş arasında dikey şekilde oluşan çizgilerdir. Bu çizgiler procerus ve oluklu mukavva supercilii kaslarının kasılmasından kaynaklanır.

Göz kenarındaki kırışıklık

Gözlerin dış köşelerinde oluşan  yatay çizgilerdir.Bu çizgiler orbicularis oculi kasının kasılmasından kaynaklanır.

Botulinum-A (Botoks veya Botox ) için onaylanmış başka kullanımlar var mı?

Dermatolojide botulinum-A’nın diğer önemli kullanımı lokalize hiperhidrozun tedavisidir. Hiperhidroz, aşırı ve kontrol edilemeyen terlemenin bir durumudur. Aksillaların ve avuç içlerinin derisine enjekte edilen Botulinum-A, terlemeyi önlemek için ekrin ter bezlerini hedefler. Aurikülotemporal sendromu tedavi etmek için kullanılır.

Botulinum-A (Botoks veya Botox ) aşağıdaki kullanımlar için de onaylanmıştır;

  • İdrar kaçırma, aciliyet ve sıklık belirtilerine neden olan aşırı aktif mesane
  • Migrenlerin Önlenmesi
  • Blefarospazm (göz kapağı kaslarının anormal kasılması)
  • Servikal distoni (boyun kaslarının ağrılı spazmları)
  • Fokal spastisite (lokalize aşırı aktif kas grupları).

Botulinum-A (Botoks veya Botox ) nasıl uygulanır?

Her insanın yüz kas sistemi benzersizdir; bu nedenle botulinum-A enjeksiyonuna yaklaşım bireyselleştirilmelidir. Herhangi bir tedaviden önce,  var olan bir asimetri var ise dikkate alınmalıdır.

Botulinum-A, steril tuzlu su ile karıştırılarak yeniden oluşturulması gereken şişelerde saklanır. Karışım, kirlenmemesini sağlamak için 24 saat içinde kullanılmalıdır.

İnce bir iğne (30 gauge) ile uygulanması önerilir. Dinamik rititlerin tedavisi için, yüz hatlarından sorumlu olan kas içine tam olarak küçük (0.1 mL) enjeksiyonlar yapılır. Genellikle, üst yüz için tedavi alırken beş farklı bölgeye enjeksiyon yapılması beklenebilir. Genellikle lokal bir anestezi gerekli değildir. Bunun istisnası, kalın cilde enjeksiyonun önemli miktarda rahatsızlığa neden olabileceği el ve ayakların hiperhidrozunun tedavisi içindir.

Nadir durumlarda, vücudun bağışıklık sistemi, toksinin etkilerini nötralize etmeye çalışan antikorlar üreterek botulinum-A enjeksiyonlarına yanıt verebilir. Antikor geliştirmek için ana risk faktörü enjeksiyon sıklığıdır. Bu nedenle, enjeksiyonlar genellikle sekiz ila on iki haftada bir defadan daha sık uygulanmamalıdır.

Botulinum-A (Botoks veya Botox ) enjeksiyonlarını almanın kontrendikasyonları nelerdir?

Botulinum-A, aşağıdaki kişilerde kontrendikedir:

  • Motor nöron hastalığı (amiyotrofik lateral skleroz) ve myastenia gravis dahil olmak üzere kas güçsüzlüğüne neden olan önceden mevcut tıbbi durumlar
  • Enjeksiyon bölgesini örten enfeksiyon
  • Botulinum-A’ya karşı önceki alerjik veya aşırı duyarlı reaksiyonlar.
  • Botulinum-A’dan hamilelik ve emzirme döneminde de kaçınılmalıdır.
  • Botulinum-A’nın etkilerini artıran bazı ilaçlardan kaçınılmalıdır. Bu ilaçlar tetrasiklin antibiyotikler ve aminoglikozit antibiyotikleri içerir.
  • Aspirin, warfarin ve dabigatran dahil olmak üzere kan incelticiler enjeksiyon yerlerinden önemli ölçüde morarma riskini artırır.

Botulinum-A enjeksiyonlarının olumsuz etkileri nelerdir?

Botulinum-A’nın en yaygın yan etkileri arasında enjeksiyon bölgesinde ağrı, morarma, şişme ve kızarıklık sayılabilir.

Keloid ve hipertrofik yara izleri tedavisi;

İyileşen bir yaranın altındaki kasları felç etmek için enjekte edilen Botulinum-A, keloidlerde ve hipertrofik skarlarda yara gerginliğini azaltabilir, bu da kozmetik sonucun önemli bir belirleyicisidir. Botulinum-A, keloid skarlarıyla ilişkili ağrı, kızarıklık ve kaşıntıyı modüle etmeye yardımcı olmak için sinir sinyallerini de engelleyebilir.

Yüz eritemi ve kızarıklık tedavisi;

Menopoz ve rosacea ile ilişkili yüz kızarıklığını azaltmak için botulinum-A kullanma çalışmalarında karışık sonuçlar elde edilmiştir.Yüz eritemi ve kızarıklık tedavisine yardımcı olabilir.

Yağlı cilt tedavisi;

Botulinum-A, arestektör pili kasları üzerindeki etkileri nedeniyle yüz bölgesinde sebum üretimini azaltabilir.

Postherpetik nevralji tedavisi;

Postherpetik nevralji, herpes zoster’ın döküntülerin iyileşmesinden sonra devam eden ağrılı ortak bir komplikasyonudur. Botulinum-A’nın sinir sinyallerini modüle ederek ağrıyı önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.

Raynaud fenomeni tedavisi;

Ellerde nörovasküler demetlere botulinum-A enjeksiyonlarının, soğuğa maruz kaldığında aşırı kan damarı daralması ile ilişkili olan Raynaud fenomenindeki ağrıyı azalttığı bildirilmiştir.

Cilt kıvrımlarını etkileyen durumların tedavisi;

Botulinum-A,  nemli ortamın oluşturduğu maserasyon ve enfeksiyonu azaltmak için cilt kıvrımlarını modifiye ederek dermatolojik bu rahatsızlıkların iyileştirilmesi konusunda umut vaat etmiştir. Bu durumlar arasında hidradenit süpürativa, iyi huylu ailesel pemfigus ve bükülme sedef hastalığı bulunur.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA
Güncel

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği…