Botoks Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenler
Botoks öncesi ve sonrası yapılması gerekenler’i anlatmadan önce botoks tedavisini tanıyalım. Botoks, daha genç ve taze görünen bir cilt ile sonuçlanan kozmetik bir prosedürdür. Göz çevresi ve alın gibi kırışıklıkların yoğun olarak oluştuğu bölgelerde Botulinum Toksin (Botoks, Dysport) enjeksiyonu uygulanarak kırışıklık görünümünde hafifleme sağlanabilir.
Botoks ayrıca çeşitli tıbbi tedaviler için de kullanılmaktadır. Örneğin; migren, aşırı terleme, göz tembelliği, gummy smile, saç dökülmesi, kas kontraktürleri gibi birçok sağlık problemlerini tedavi etmek için kullanılabilir.
Botoks Uygulaması Öncesinde Yapılmaması Gerekenler:
- Aşırı kafein tüketiminden, alkol tüketiminden en az 24 saat önce kaçınılmalıdır. Çünkü morluk ve şişme oluşma riski daha yüksek hale gelir.
- İşlem öncesi kanı incelten ağrı kesici, vitaminler ve bitkisel takviye alınmaması kanama ve morarma riski açısından önemlidir.
- Botoks öncesi tahrişe sebep olan cilt bakım ürünlerinin, retinol gibi kullanılması da botoks işleminizi olumsuz etkileyebilir. Bir kaç gün önceden bu ürünlere ara verilmesi önerilir.
Botoks Uygulaması Sonrası Yapılmaması Gerekenler:
- İşlem sonrası 3-4 saat boyunca uzanmayın ve eğilmeyin.
- İşlem sonrası enjeksiyon bölgelerine 24 saat boyunca sürtünme veya basınç uygulamayın.
- İşlem sonrası 24 saat boyunca sıcak duş veya banyo yapmaktan kaçının.
- İşlem sonrası enjeksiyon bölgelerine 2 saat boyunca makyaj uygulaması yapmayınız.
- İşlem sonrası 24 saat içinde makyaj yapmanız veya çıkarmanız gerekirse basınç uygulamadan yumuşak dokunuşlar ile ürünleri kullanmalısınız.
- Güneşten uzak durun. En az 4 saat boyunca güneşe maruz kalmaktan kaçının. Isı morarmayı arttırabilir. Işığa bağlı yapacağınız mimikler botoksun etkisini azaltabilir.
- İşlem sonrasında 24 saat alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
- En az bir gün yüzünüze dokunmayın ve masaj yapmayın. Masajınızı birkaç gün sonra yaptırmak uygun olabilir.
Botoks Sonrası yapılması Gerekenler
Botoks sonrası enjeksiyon yapılan yerlerde kızarıklık, şişlik veya morluk oluşabilir. Bunlar 2-3 gün içerinde geçmesi beklenen etkilerdir.
Botoks sonrası ciddi yan etki çok nadir görülmekle beraber, herhangi olumsuz bir durumu takip etmeniz ve doktorunuza bildirmeniz.
Botoks sonrası doktorunuz tavsiyelerine uymanız önemlidir. Botoks enjeksiyonundan sonra yapılmaması gerekenleri dikkate almalısınız.
Genç ve dinamik görünmek, ayrıca bunun sürekliliğini sağlamak istediğimiz şeydir. Bunun için de öncelikli olarak sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak ve sonra düzenli botoks yaptırmak gibi küçük estetik uygulamarla görüntümüzü desteklemek size iyi hissettirecektir.
Botoks Sonrası Sık Sorulan Sorular
Botoks Uygulamasından Sonra Egzersiz Yapabilir Miyim?
Botoks uygulaması sonrası 24 saat boyunca egzersiz yapmaktan aşağıdaki üç ana nedenden dolayı kaçınmanız önerilir.
-
Enjeksiyon bölgesine baskı uygulanabilir.
Botoks uygulamasından sonra, yüzünüze en az 3 saat boyunca dokunmaktan ve sert makyaj yapmaktan kaçınınız. Botoks uygulaması sonrası ilk 2 saat boyunca yüzünüzün herhangi bir basınç ile karşılaşması Botoks’un enjekte edildiği yerden başka bir yere kaymasına neden olabilir. Egzersiz yaparken sık sık ter silen biriyseniz farkına varmadan yüzünüze baskı uygulayabilirsiniz.
-
Kan akışını arttırabilir.
Yorucu spor egzersizlerinde, kalbiniz normalinden daha fazla kan pompalar. Bu, kardiyovasküler sisteminiz için iyidir, ancak Botoksunuz için çok iyi değildir. Artan kan akışı, Botoks difüzyonunun ilk enjeksiyon bölgesinden uzakta olan çevre kaslarına dağılımına neden olabilir. Ayrıca artan kan basıncı, enjeksiyon bölgesinde morarma miktarını artırabilir ve ödeme neden olabilir.
-
Çok fazla hareket gerektirir.
Botoks uygulamasından sonra, kafa pozisyonunuzda çok fazla değişikliğe neden olacak plates, yoga gibi egzersizlerden 24 saat boyunca kaçınmak önemlidir. Bu egzersizleri yapmak Botoks’un yer değiştirmesine neden olabilir.
Botoks Enjeksiyonu Sonrası Uzanmak için Ne Kadar Süre Beklemeliyim?
Botoks uygulaması sonrası eğilmek ve uzanmak için 3-4 saat beklemeniz önerilir.
Botoks Uygulaması Sonrası Yüz Egzersizi Yapmalı Mıyım?
Botoks uygulaması sonrası yüz egzersizleri botoksun emilimine yardımcı olmadığı gibi mimik kaslarını gereksiz hareket ettirmenize ve botoksun etki süresinin kısalmasını sağlayabilir. İşlem sonrası yüz egzersizlerinizi yapmamanız doktorunuz tarafından tavsiye edilir.
Botoks Neden Kalıcı Değildir?
Botoks daha çok dinamik kırışıklıkları oluşturan yüz kaslarını zayıflatan bir ilaçtır. Tropikal cilt tedavilerinden daha hızlı ve etkili bir kozmetik uygulama olan botoksun belirli sürelerle tekrarlanması gerekir. Yani kalıcı bir tedavi değildir. Peki neden kalıcı değildir?
Botoks konser ve yiyeceklerde oluşabilen clostridium botulinum tarafından üretilen bir sinir engelleyici olan botulinum toksinden üretilir. Küçük dozlarla verildiğinden çeşitli tıbbi durumların tedavisinde etkilidir.
Nörotoksin bir madde olan botoks etkisini, “asetilkolin” adı verilen kimyasal bir maddenin sinir uçlarından salınımını engelleyerek gösterir. Bunun sonucunda mimik kaslarının gerginliği azaltılır ve hareketlerinin durması sağlanır.
Vücuda yabancı olan nörotoksin maddenin kalıcılığı vücut onu parçalayıp dışarı atana kadar sürer. Sinir uçlarındaki sindirim proteinleri toksinin bozulmasında görevlidir. Bu bozulma birkaç ay sürebilir, genelde botoks uygulamasından sonra yüz kasları 3-6 ay arasında eski haline döner.
Botoksun Daha Uzun Kalmasını Sağlayabilir Miyiz?
Botoksun uzun kalabilmesi, kullanılan teknik ve uygun doz ile kişinin metabolizmasına bağlıdır.
İlki seçtiğiniz sağlık estetik merkezi ile ilgili olup ikincisi de hasatalarla ilgilidir.
İlki kolay bir kozmetik bir prosedür olup doktorunuzun işidir. ikincisi biraz daha zor olup sizin elinizde olan bir süreçtir.
Botoksun etkisinin daha uzun sürmesi için Botoks öncesi ve sonrası yapılması gerekenler’İ anlattıktan sonra botoks tedavisi sonrası yapmanız gerekenleri de şöyle sıralayabiliriz.
Botoksun Kalıcık Süresini Etkileyen Faktörler
1.Tedavi öncesi ve sonrası yapılması gerekenler: Öncesinde kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmanız enjeksiyon yerlerinizin çabuk iyileşmesini sağlar.
Sonrasında ağır aktivitelerden kaçınmak ilacın hedef bölgelerde kalma süresine yardımcı olur.
2. Botoksun düzenli yaptırılması: Botoks ve dolgular geçici sonuçları olan kozmetik uygulamalardır. Belli süre sonra etkileri azalır. Düzenli uygulamalarda yüz kaslarınızı minimum düzeyde hareket ettireceğiniz için kasların aktivitesi bu yönde azalacaktır ve bu rutine dönecek hareket etmeyen kas yüzü kıstırmayacaktır.
3. Çok sık botoks yaptırılmamalı: Düzenli botoks yapılması gerekli olsa da sık sık botoks yaptırmak kişinin ilaca karşı antikor geliştirme riskini arttırabilir. Bu da ciltte kas veya sinir işlev bozukluklarına yatkın hale getirebilir.
Kısa sürede fazla botoks yaptırmak yüz kaslarını ilaca karşı dirençli hale getirebilir.Yapılması gereken en düşük dozu seçerek, enjeksiyon aralıklarını da uzun tutmaktır. Kliniğimizde bun annem veriyoruz.
4. Cilde zarar verecek ürünleri kullanmaktan kaçınılması: Cildimizi agresif şekilde temizlemek botoks veya dolgunuzun kalıcılığını etkileyebilir.
5. Cildin Güneşten korunması: Güneş D vitamini için çok önemli bir kaynak olmasına rağmen cildimizin yaşlanmasında da çok etkilidir. Güneş ışınları yüzdeki kan damarlarını genişletir ve kan dolaşımını arttırır. Bu durum botoks moleküllerinin daha hızlı dağılmasını sağlar ve ilacın emilimini azaltarak tedaviyi bozabilir.
6. İyi bir cilt bakımı rutini ile botoks tedavisinin etkisi daha uzun süreli olabilir: Günlük cilt bakımı; cildimizi temiz tutmayı, nemlendirmeyi ve güneşten korumayı gerektirir. Topikal ürünlerin kullanımları bazıları için faydalı olabilir.
7. Sağlıklı beslenme: Beslenme kalitesi tüm sağlığınız için önemlidir. Dengeli beslenme cildinizi daha canlı görünmesini sağlar. İşlenmiş gıdalar ve basit şekerler cilt yaşlanmanızı arttırabilir.
Son yıllarda botoksun daha uzun süre dayanması için çinko alımının arttırılması ile ilgi abartılı iddialar ortada dolaşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre şu anda bu iddiaların güvenliği konusunda yeterince kanıt bulunmamaktadır. Ne FDA’nin reçete kılavuzunda ne de ADD’nin botoks sonrası bakım önerilerinde bu konuya yer verilmemektedir.
8. Sağlıklı bir cild için nemlendirme önemlidir: Bol su içmek cilt için çok önemlidir. Cildin nemini koruyarak hyaluronik asidin gençleştirici etkisi arttırılabilir.
9. Egzersiz sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak botoksunuz ve dolgunuzun çabuk geçmesine neden olmaz. Tedaviden hemen sonra ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir.
10. Sigara ve elektronik sigara içmek; botoks tedavisinin etkisini daha çabuk geri alabilir.
- Sigara veya elektronik sigara içmek dudak etrafındaki kırışıklıkları arttırır. Sigara çizgilerini oluşturur.
- Yine sigaradaki nikotin kan damarlarını daraltması sonucu cilde, su, oksijen ve besin akışını azaltır. Bunların azalması kollajen kaybına ve erken yaşlanmaya neden olur.
- Sigarada bulunan diğer kimyasallar aynı şekilde ciltteki erken kırışmanın sebepleri arasındadır. Ayrıca agresif cilt kanserinin sebebi de sigaradır.
Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı, genç ve güzel bir cilde sahip olmak için çok önemlidir. Botoks enjeksiyonları, dermal dolgu uygulamaları gibi kozmetik işlemler sağlıklı bir yaşam tarzınız yoksa, genç ve güzel görünmeniz için çok etkili olmayacaktır.