Botoks ile Diş Sıkma Diş Gıcırdatma ve Yüz İnceltme Tedavisi
Özellikle son yıllarda toplumun önemli bir kesiminde giderek artan diş sıkma tedavisi veya diş gıcırdatma tedavisi ile ilgili arayışlar artmıştır. Diş sıkma; stres, depresyon, anksiyete, çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri, kötü diş yapısı, çeşitli ilaçlar ve genetik yapı sonucu olabilir. Diş sıkma, diş gıcırdatma tedavisinde de botoks enjeksiyonu rahatlatıcı sonuçlar vermektedir.
Çene botoksu veya Masseter Botoks uygulaması ile diş sıkma, diş gıcırdatma, mandibular (çene kemiği) eklem ağrısı ve kalıcı diş sorunları önlenebilmekte hastalara uzun süreli bir rahatlama sağlamaktadır.
Yapılan çalışmalar Botulinum Toxinin enjeksiyonunun, Bruxizm veya diğer adı ile diş gıcırdatma ve diş sıkma tedavilerinde etkili olduğunu ve hastaları rahatlattığını göstermiştir. Uygulamanın diş sıkmayı ilgilendiren kaslara yapılması gerekir. Bu kaslar masseter kası ve temporomandibular kası içerir.
Botulinum toksin enjeksiyonu dünya çapında en popüler ameliyatsız estetik prosedürdür ve şüphesiz yaşlanma belirtilerinin tedavisinde etkili bir yaklaşımdır. Ek olarak, doğru kas gruplarına enjekte edilirse yüz şekillendirme için kullanılabilir.
Masseterlere enjekte edilen botulinum toksini, kasları gevşeterek, diş sıkmaya bağlı oluşan kalınlığı azaltarak çene hattını etkili bir şekilde şekillendirir ve yüzü incelterek eski zarifliğini sağlayabilir. Bu aynı zamanda diş gıcırdatma semptomlarını ve diğer ilgili mandibula eklemi ağrı sendromu sorunlarını da hafifletir.
Diş Sıkma Ve Diş Gıcırdatmaya ( Bruksizm) Bağlı Ortaya Çıkan Sorunlar Nelerdir?
Diş sıkma ve şiddetli diş gıcırdatma, uykunuzu bozmanın yanı sıra, yüz şeklinize, dişlerinize, çenenize ve genel ağız sağlığınıza zarar veren ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak bu sorun Botoks ile diş sıkma, diş gıcırdatma tedavisi sizi rahatlatabilir.
Bu sorunları şöyle sıralayabiliriz:
- Ağrı: Diş gıcırdatma ve sıkma, çene eklemleri ve çevresindeki kaslar üzerinde sürekli stres ve baskı oluşturur. Sık sık gıcırdatmaktan çene ağrısı ve sertliği, yüz ağrısı ve hatta kulak ağrıları yaşayabilirsiniz.
- Çene bozuklukları: Gıcırdatma, çeneyi oluşturan eklem ve kasların yapısını etkileyerek temporomandibular eklem bozukluklarına neden olarak şiddetli yüz, boyun ve omuz ağrısı ile çiğneme, konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir.
- Diş hasarı. Diş hasarı, diş sıkma ve gıcırdatmanın önde gelen bir yan etkisidir. Sık gıcırdatma, diş yüzeylerini ve diş minesini aşındırarak boy kaybına ve diş hassasiyetinin artmasına neden olabilir. Ek olarak, sürekli stres ve basınç dişleri çatlatabilir, parçalayabilir, kırabilir veya gevşetebilir.
- Diş etlerinde çekilme: Bruksizm diş eti çekilmesinin önde gelen nedenidir. Gıcırdatma, dişlerin kaymasına ve gevşemesine neden olarak bakterilerin girdiği cepler oluşturarak diş etlerinin dişlerden uzaklaşmasına neden olur.
- Baş ağrısı: Gıcırdatma, yüz ve çene kaslarına uygulanan sürekli stres ve baskıdan ağrılı migrenlere ve gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir.
Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Tipleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Diş sıkma tipleri, daha çok diş sıkmanın ya da diş gıcırdatmanın (bruksizm) ne zaman meydana geldiğine göre sınıflandırılır:
a. Uyanık bruksizm: Kişi uyanıkken ortaya çıkar.
b. Uyku bruksizmi: Kişi uykudayken ortaya çıkar.
c. Kombine bruksizm: Bu her iki durumda da mevcuttur.
Uyku bruksizmi aslında uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olarak kabul edilir. Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan kişilerin horlama ve nefes almada duraklamalar yani uyku apnesi gibi diğer uyku bozukluklarına sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Hafif diş sıkma tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte bazı kişilerde bruksizm çene bozukluklarına, baş ağrılarına ve dişlerde hasara sorunlara yol açacak kadar şiddetli olabilir.
Uyku bruksizmine sahip olabileceğimiz ve komplikasyonlar gelişene kadar bundan habersiz olabileceğimiz için diş sıkma ve diş gıcırdatma belirti ve semptomlarını bilmek ve düzenli diş hekimi kontrollerinde buna ait izleri kontrol ettirmek önemlidir.
Bruksizm (Diş Sıkma/ Diş Gıcırdatma ) Belirtileri Nelerdir?
Birçok kişide sıklıkla rastlanan, uyku esnasında ya da uyku dışında da görülebilen diş sıkma, diş gıcırdatma ya da çene sıkma, bruksizm olarak tanımlanır. Bruksizim çiğneme sisteminin kontrol dışı hiperaktivitesidir. Bruksizm belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
• Uyku arkadaşınızı uyandıracak kadar yüksek sesli diş gıcırdatma veya sıkma
• Düzleştirilmiş, kırılmış, yontulmuş veya gevşemiş dişler
• Aşınmış diş minesi, dişinizin daha derin katmanlarını açığa çıkarır
• Artan diş ağrısı veya hassasiyeti
• Yorgun veya gergin çene kasları veya tamamen açılıp kapanmayan kilitli bir çene
• Çene, boyun veya yüz ağrısı veya ağrı
• Kulağınızla ilgili bir problem olmamasına rağmen kulak ağrısı gibi hissettiren ağrı
• Şakaklarda başlayan donuk baş ağrısı
• Yanağınızın içini çiğnemekten kaynaklanan hasar
• Uyku bozukluğu
Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahipseniz ve dişleriniz veya çenenizle ilgili başka endişeleriniz varsa süreç daha fazla ilerlemeden konunun uzmanı bir hekime görünmeniz gerekir.
Diş sıkma, diş gıcırdatma tedavisine erken başlanması önemlidir. Erken başlanan tedavi ile yüzünüzün şekil değiştirmesi önlenebilir, çene eklemi ağrıları ve diğer ağrılar oluşmayabilir, diş problemlerinizden de kurtulabilirsiniz.
Diş Sıkma (Diş Gıcırtısı) Neden Olur?
Bruksizme (diş sıkma), neyin sebep olduğunu tam olarak anlamak zordur. Nedenleri arasında; genetik faktörler, kişilik yapısı, ilaçlar, nörolojik ve psikolojik problemler, stres ve uyku bozuklukları sayılabilir. Ya da fiziksel, psikolojik ve genetik faktörlerin bir kombinasyonu olabilir.
Ayrıca ağız içi problemler, çürük veya eksik dişler, yanlış yapılmış protezler de diş sıkma nedenleri arasında sayılmaktadır.
Uyanık bruksizm; kaygı, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygulardan kaynaklanabilir. Veya derin konsantrasyon sırasında bir başa çıkma stratejisi veya bir alışkanlık olabilir.
Uyku bruksizmi, uyku sırasındaki uyarılmalarla ilişkili uyku ile ilgili bir çiğneme aktivitesi olabilir.
Diş Gıcırdatma İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Aşağıdaki faktörler bruksizm riskinizi artırır;
- Stres. Artan kaygı veya stres diş gıcırdatmasına neden olabilir. Öfke ve hayal kırıklığı da olabilir.
- Yaş. Bruksizm küçük çocuklarda yaygındır, ancak genellikle yetişkinliğe kadar geçer.
- Kişilik tipi. Agresif, rekabetçi veya hiperaktif bir kişilik tipine sahip olmak, bruksizm riskinizi artırabilir.
- İlaçlar ve diğer maddeler. Bruksizm, bazı antidepresanlar gibi bazı psikiyatrik ilaçların nadir görülen bir yan etkisi olabilir. Tütün içmek, kafeinli içecekler veya alkol içmek veya eğlence amaçlı ilaçlar kullanmak bruksizm riskini artırabilir.
- Bruksizmli aile üyeleri. Uyku bruksizmi ailelerde ortaya çıkma eğilimindedir. Bruksizminiz varsa, ailenizin diğer üyelerinde de bruksizm veya bruksizm öyküsü olabilir.
- Diğer bozukluklar. Bruksizm, Parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü bozukluğu (GERD), epilepsi, gece terörü, uyku apnesi gibi uyku ile ilgili bozukluklar ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bazı psikolojik durumlar ve tıbbi bozukluklarla ilişkilendirilebilir.
Diş Gıcırdatma Diş Sıkma ile Oluşabilecek Yan Etkiler
Çoğu durumda diş sıkma çok ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak uzun süreli diş sıkma rahatsızlığını oluşturduğu yan etkiler de hafife alınacak gibi değildir. Uzun süren diş sıkma veya diş gıcırdatmaya bağlı olarak oluşan komplikasyonları şöyle sıralayabiliriz:
- Diş anatomisinde, kaplamalarda veya kemiklerde hasar oluşturabilir.
- Gerilim tipi baş ağrıları ve şiddetli yüz veya çene ağrısı yapabilir.
- Kulaklarınızın hemen önünde yer alan temporomandibular eklemlerde (TME) meydana gelen, ağzımızı açıp kapattığınızda tıklama sesi gibi gelebilecek rahatsızlıklar.
- Uyku bozuklukları gibi etkileri olmaktadır.
Botoks İle Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi Nedir?
Diş sıkmaya neden olan maseter kasının gevşetilmesi esasına dayanır. Bu amaçla botulinum toksin denilen (Dysport, Botoks) enjeksyonlarla kas gevşemesi ile birlikte 3-6 ay kadar devam eden bir rahatlama süreci oluşur. Bunu dışında ağız içi koruyucular ve psikolojik destek tedavileri diş sıkma tedavisinde uygulanan tedavilerdir.
Ancak, alışkanlık farkındalığı, alışkanlığı tersine çevirme terapisi, gevşeme teknikleri ve biofeedback kitle terapisi gibi davranış değişikliğine dayalı tedaviler. Oklüzal diş yapı bozuklukları ise diş hekimlerince tedavi edilmelidir.
Botoks ile Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Maseter kasına yönelik olarak kasın tüm parçalarını içerecek şekilde derin enjeksiyonları içerir. Kullanılan iğne 32G kalınlığında ince bir iğne olup hastalar genellikle ağrı duymazlar.
Bruksizm (Diş Sıkması) Nasıl Geçer?
Diş sıkmaya neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması ile düzelebilir. Yukarıda anlatılan sebeplerin anlaşılması faktörler tek tek değerlendirilmesi gerekir.
Diş Sıkma (Diş Gıcırtısı) Neden Olur?
Mandibuar kemik hareket ederken karşıt pozisyonlarda karşıt dişlerin zorla kapanması veya kenetlenmesi şeklinde kendini gösterir.
Bir çok sebebe bağlı olabilir. Son yıllarda en çok kaygı ve stres bozukluğunun buna neden olduğu bildirilmiştir.
Bruksizm (Diş Sıkma) Nasıl Teşhis Edilir?
Genelikle hastanın hikayesi yeterlidir. Ancak bazı durumlarda diş hekimleri diş sıkmaya bağlı dişlerde gömülme ve çene kemiklerinde bozulma muayane ve radyolojik tetkiklerle anlaşılabilir.
Bruksizm (Diş Sıkma/ Diş Gıcırdatma ) Belirtileri Nelerdir?
Hastalar genellikle sabah uyandıklarında baş ağrısı, ağızı açmada zorluk, huzursuzluk ve gerginlik şeklinde far kederler. Diş gıcırdatma şeklinde olanlar daha çok eş tarafından ses duyulması ve hareketlerin fark edilmesi şeklindedir. Uyurken diş sıkma problemi olan hastalarda enjeksyon tedavileri ile sonuç alınamıyorsa Diş sıkma aparatı önerilir.
Diş Sıkma Botoksunun Etkisi Ne Kadar Devam Eder?
Botoksun diş sıkma tedavilerinde etkisi 3-6 ay kadar devam eder. Ancak uygulama sıklığı ile birlikte giderek süre uzayabilir.
Botoks Diş Gıcırdatma Sorununa İyi Gelir Mi?
Dişlerin istemsiz şekilde sıkılıp gıcırdatılması sonucu ortaya çıkan bruksizim hastalığının tedavisinde botoks etkili bir yöntemdir. Diş sıkma için verilen ağızlık kullanımı tedavide etkili olabilir fakat masseter kaslarının büyümesini engellemede çok etkili olmayabilir. Çünkü gün içinde de diş sıkma sorunu yaşıyorsanız ağızlık kullanımı yeterli gelmeyebilir. Diş sıkma tedavisinde botoks ile gerginliği azaltılan masseter kası rahatlar ve gevşer. Sonuç itibariyle botoks enjeksiyonları ile çene sıkma, diş sıkma sorunlarınız tedavi etmede etkili sonuçlar alınabilir.
Diş Sıkma Tedavisinde Botoks Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?
Masseter kasına botoks yaptırmanın diş gıcırdatma ve çene sıkmayı açık bir şekilde azaltmasının yanı sıra;
- çene gerginliğini azaltmak,
- geniş çenenin görünümünü inceltmek, çene küçültme,
- yüzün dengesini sağlama,
- diş sıkmaya bağlı baş ağrısını ortadan kaldırmak gibi faydaları vardır.
Bruksizm (Diş Gıcırtısı) İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Komplikasyonlar genellikle ağız kemik eklemlerinde oluşur. Eklem kıkırdak bozukluklarına neden olur.
Çene Eklemi Hastalığının Sebebi Dişlerimi Gıcırdatmam Mıdır?
Çene eklemi hastalığının birden fazla sebebi vardır. Ama hastada var olan diş sıkma ve diş gıcırdatma problem çene eklemi hastalığını tetikleyebilir, arttırabilir.
Esnediğimde veya Yemek Yediğimde Çenemden Neden Ses Geliyor, Çenem Çıkmış Olabilir Mi?
Yemek yerken veya esnerken çeneden gelen sesler belli bir oranda normal olarak karşılanır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu ile birlikte çene kaslarının aşırı güçlenmesi sonucu çene diskinde kaymaya sebep olabilir. Hastanın diş sıkma alışkanlığını bırakması gerekir.
Her Esnediğimde Çenem Açık Kalıyor, Kapatmakta Zorlanıyorum. Tedavisi Var Mıdır?
Diş sıkma ve diş gıcırdatma problem uzun zamandır devam eden hastalarda esneme durumundan sonra çenenin eski konumuna gelmesi zaman alabilir. Hasta çenesini kapatmada zorluk yaşayabilir. Mandibular kasa yapılan Botoks tedavisi ile çene kasının gücü hafifletilip hastanın ağrı duyması ve çenesinin rahat hareket etmesi sağlanabilir.
Baş Ağrımın Sebebi Çene Eklemi Rahatsızlığım Olabilir Mi?
Çene eklemi ağrısı çoğu zaman kulak ağrısı veya baş ağrısı ile karıştırılabilir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastalarda sık gözlemlenen bu durum, çene kaslarının normalden fazla çalışmasından kaynaklanır.
Çene Botoksu Yüzü İnceltir Mi?
Diş sıkma tedavisinde çene bölgesinde masseter kasına uygulanan botoks enjeksiyonu ile bu kas gevşetilir. Kas eskisi gibi çalışmayınca yumuşayıp küçülecek ve çenedeki köşeli görüntü incelerek daha feminen bir yüz şekli oluşacaktır.
Diş Sıkma Tedavisi Fiyatları 2025
Diş sıkma botoksu tedavisi fiyatları, uygulanacak botoks ünitesi miktarına bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Diş sıkma tedavisi hakkında bilgi almak ve ayrıntılı görüşme için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Bruksizm Botoks Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?
32G iğneler kullanılarak yapıldığından neredeyse ağrısız olduğu söylenebilir. Uygulamadan sonra rahatlıkla günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.
Diş Sıkma Tedavisinde Botoks Ne Zaman Etki Eder?
Botoksun etkisi genellikle işlemden sonra 2-3 gün içinde başlar ve 15 günde oturur. Kontrol işlemleri 10-15 gün içinde yapılır ihtiyaç varsa ek dozlar uygulanır.
Diş Sıkma Tedavisinde Botoks Kalıcı Tedavi Midir?
Maalesef botoks etkisi 3-6 ay içinde sonlandığında tekrarlayan uygulamalar gerekir. Uygulama aralıkları doktor tarafından belirlenir. İlaçın etkisi geçtiğinde diş sıkma veye diş gıcırdatma tekrar başlayabilir. Fakat botoks ile diş sıkma tedavisi sizin dişlerinizi sıkma durumu ile farkındalığınızı attırabilir. Dolayısıyla diş sıkma rahatsızlığınızı kendiniz kontrol edebilirsiniz. Tabii bu sıkmayı farketme tekraralanan botoks enjeksiyonları sonrasında gerçekleşebilir.
Diş Sıkma Kulak Çınlamasına Neden Olur Mu?
Diş sıkma, çene eklemi ile ilişkilidir. Çene eklemi de kulağa çok yakın bir konumdadır. Bundan dolayı diş sıkmaya bağlı oluşabilecek hasarlar kulak çınlamasına neden olabilir.
Diş sıkma