Botulinum toksin ile migren tedavisi için önemli adım tetikleyen noktalarının tespit edilmesidir. Bu bağlamda atakların başlangıç noktaları hakkında hastadan alınan hikayeyle uyumlu olarak, alın, şakak bölgesindeki tetik noktalar belirlenir. Belirlenen tetik noktalara yaklaşık 15-20 dakika sürecek bir uygulama ile Botulinum toksin enjeksiyonu yapılır. Uygun dozun uygun noktaya yapılması tedaviden elde edilecek başarı için önemli bir kriterdir.
Botulinum toksin, migren sıklığını, ağrı süresini ve şiddetini azalttığı gösterilmiştir. Şu an için botulinum toksin sadece yetişkinlerin migren tedavisinde önerilmekte ilen yeni çalışmalar 8-17 yaş grubundaki çocuklara da uygulanabileceği konusunda umut vermektedir.
Birçok çocuk ve genç migren rahatsızlığı yüzünden hayatlarına normal şekilde devam edememektedir .Botulinum toksin ile migren tedavisi sayesinde eğitim hayatlarında büyük problemler yaşamaktan, tam potansiyellerine erişememekten kurtulabilirler. Çalışma ekibi, botulinum toksin enjeksiyonlarından önce katılımcı hastaların ayda yaklaşık 8 – 30 kez migren geçirdiklerini belirtmekte.
12 hafta aralıklarla yapılan botulinum toksin uygulaması sonrası bu sayının 2-10 aralığına düştüğü gözlenmiştir. Tüm gün süren ağrının ise 15 dk ile 7 saat aralığına düştüğü gözlenmiştir. Şu ana kadar şiddetli bir yan etkiye rastlanmamıştır. Botulinum toksin ile migren tedavisi konusunda daha geniş çalışmalar devam etmektedir.