Çatlaklar Nedir ve Nasıl Oluşur?
Çatlaklar, cildimizin içinde doğal olarak bulunan ve derimizin esnemesini sağlayan elastinin zamanla beraber hasar görmesi ile vücutta ki hızlı büyümeye yetişemez ve ciltte aşırı gerilmeye sebep olup cilt yüzeyine cilt altındaki dokudan oluşan ince çizgileri bırakır. Çatlaklar herhangi bir önemli tıbbi soruna neden olmazlar. Ancak bazı hastalar için kozmetik açıdan endişe verici olabilirler. Çatlak tedavisi Ankara merkezimizde çeşitli çatlak tedavileri mevcuttur.
Çatlak Tedavisi Ankara Merkezinde Çatlakların Diğer Adları:
- Stria (çatlak): tek çatlak ve çoğul çatlaklar olarak kendi içinde ikiye ayrılır.
- Ergen striaları: ergenlik döneminde vücudun hızlı ve ani gelişimi ile beraber oluşan çatlaklar.
- Fizyolojik çatlaklar: herhangi bir hastalık sonucunda veya etken durumların etkisiyle oluşmayan çatlaklar.
- Patolojik strialar: mutlaka altta yatan bir hastalık veya etken durumlara bağlı oluşan çatlaklar.
- Striae rubrae: kırmızı görünümü olan çatlaklar.
- Striae albae: beyaz görünümü olan çatlaklar.
- Striae atrophicae: incelmiş cilt yüzeyleri sebebiyle oluşan çatlaklar.
- Striae gravidarum: hamilelik ile oluşan çatlaklar.
- Striae distensae: gerilmiş cilt yüzeylerinde oluşan çatlaklar.
- Striae nigrae: siyah görünümlü oluşan çatlaklar.
- Striae caerulea: koyu mavi görünümlü çatlaklar.
Çatlaklar Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Çatlaklar yaygın olarak ergenlik döneminde kızların %70 de erkeklerinde %40 da görülür. Büyüme evresinde cildin sürekli ve aşamalı olarak esnemesiyle beraber cilt içinde bulunan elastin hormonu yetersiz kalır vücudun belirli bölgelerinde çatlaklar oluşur.
Çatlak Tedavisi Ankara, Çatlaklar Hangi Bölgede Görülür:
- Hamile kadınlarda karın ve meme bölgesinde,
- Hızlı vücut büyümesinin gerçekleştiği ergenlik dönemlerinde kalçalar, kol ve göğüs bölgelerinde,
- Vücut geliştiren sporcuların omuz bölgelerinde,
- Obez veya fazla kilolu insanlarda vücudun çeşitli bölgelerinde çatlaklar oluşabilir.
Çatlaklar ayrıca uzun süreli oral veya topikal kortikosteroid kullanımından ve anabolik steroidlerden de oluşabilir. Aynı zamanda vücutta artan adrenal kortikal aktivitenin aşırı olduğu Cushing sendromunun bir özelliğidir. Çatlaklar marfan sendromlu kişilerde daha sık görülürler.
Çatlak Oluşumunu Nasıl Anlayabilirim? Çatlaklar Nasıl Görünür?
Çatlaklar ortaya çıkmadan cilt yüzeyinde deriyi düzleştirir ve pembe renkli ince çizgiler oluşturur. Bu çatlak oluşmadan önceki ilk aşamada bazen kaşıntı da olabilir. Kısa süre sonra kırmızımsı veya morumsu hafif şişkin çizgiler, cilt gerginliğinin yönüne dik olarak gelişir. Zamanla, bunlar beyazımsı veya ten rengi ya da çok daha az göze çarpan çatlaklar görünür hale gelmek üzere oluşur.
Çatlaklar genellikle birkaç santimetre uzunluğunda ve 1-10 mm genişliğindedir. Kortikosteroid kullanımından veya Cushing sendromundan kaynaklananlar genellikle daha büyük ve daha geniştir ve yüz bölgeside dahil vücudun diğer bölgelerinde de gözlemlenebilir.
Çatlak Tedavisi Ankara Merkezinde Çatlaklar İçin Hangi Tedavi Seçenekleri Mevcuttur?
Çatlaklar hastalar için tıbbi bir sorun teşkil etmemektedir. Genellikle hastalar için çatlak görünümünü kozmetik bir problemdir.
Büyüme evresinde yani ergenlik evresinde oluşan çatlaklar zaman içinde daha az görünür hale gelerek herhangi bir tedavi ihtiyacını gerektirmez.
Diğer durumlarda, çatlaklar hastaalrda endişe kaynağına dönüşüyorsa çatlak tedavisi Ankara merkezinde de bulunan bazı tedavi seçeneklerini düşünebilirler.
Çatlak Tedavisi Seçenekleri:
- Nemlendiriciler
- Microneedling
- Rejuvenasyon
- Kimyasal peeling
Çatlak Tedavisi Ankara Fiyatları?
Çatlak tedavisi Ankara uygulamalarının fiyatları sağlık merkezlerinin tedavi kriterlerine göre ve doktorunuzun tecrübesine göre farklılık gösterebilmektedir. Daha detaylı bilgi alabilmek için çatlak tedavisi ankara merkezi yada yaptırmayı düşündüğünüz sağlık merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.