Deride Görülen Damarsal ( Vasküler ) Lezyonlar
Vasküler lezyonlar ya da diğer adıyla damar anomalileri 18 yaş ve üzeri kadınların %50’sini etkileyen yaygın bir cilt sorunudur. Spider anjiomlar, telenjiektaziler ve yaygın kızarıklık sistemik olabildiği gibi yaşlanma, güneş hasarı veya hamileliğin bir sonucu olarakda oluşabilir. Deride görülen damarsal lezyonlar; damarsal tümörler ve damarsal malfarmasyonlar olarak ikiye ayrılır.
Damarsal tümörler genellikle doğumsal olarak görülürler, edinsel olanlar içinde pyojenik granülom (deride sonradan gelişen anamoliler)sayılabilir.
Konjenital (doğuşsal) damarsal lezyonlar
- Hemanjiom (Doğum Lekesi) tedavisi
- Lenfanjiom
- Port wine stain
Edinsel (sonradan ortaya çıkan) damarsal lezyonlar
- Telenjiektaziler(kılcal damar lezyonları)
- Burun kenarları
- Yüz bölgesi
- Bacak telenjiektazileri
- Çilek anjiomlar
- Yüz
- Vücut
- Örümcek veya spider anjiom
- Poiklioderma
- Varis tedavisi Ankara
Damarsal malfarmasyonlar konjenital olup kapiller olanlar nevus flameus veya porto şarabı lekesi olarak adlandırılır, arteriovenöz veya lenfatik malfarmasyonlar olarak da görülebilir.
Varis Tedavisi ile İlgili Sorular
Varis Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Damar kalınlığına göre yapılacak tedavi yöntemleri değişebilir. Komplike olmamış varislerde genellikle köpük skleroterapi veya klasik skleroterapi ve deri aracılı lazerler kullanılır.
Damar yetmezliğinin olduğu komplike vakalarda ise klasik varis ameliyatı veya damar içi lazerler, Radyofrekans ile varisli damarın içine girilerek tedavi edilebilir.
Bu tip durumlarda genellikle kombine tedaviler ile hem varis hastalığı hem de estetik bacak damar görüntüsünü sağlamada daha başarılı sonuçlar alınır.
Varis ve kılcal damarların tedavisinde son zamanlarda kullanılan etkili yollardan birisi de lazer ile tedavidir. Bu tedavi cildinizin dış kısmında yapılır. Örümcek damarlarını ve minik varisleri cildin yüzeyinin hemen altında tedavi edebilir.
Lazer ile gönderilen belirli dalga boylarındaki ışık hemoglobin tarafından absorbe edilir. ( 595 nm veya 1064 nm dalga boyları) Hemoglobin bu enerjiyi emer ve onu genişleyen kan damarları haline gelen çevresindeki dokulara aktarır ve yapılarını bozar.
Böylece varisli damarı ortadan kaldırmış olur. Genellikle birden fazla seans gerekir. Bunlar doktorunuz tarafından önerilen şekilde her 6 ila 12 haftada bir gerçekleşir.
Tedavi Sonrası Ne Beklenmeli?
Damarsal Lezyonların tedavisi genellikle kısa sürer ve işlemden sonra rahatlıkla yürümeye, günlük rutine geri dönülebilir. İşlem yapılan yerlerde kızarıklık ve kabarma görülebilir.
Bu görüntü uzman doktorun önerdiği kremler ile birlikte kısa süre sonra geçecektir. Lazer tedavilerinde nadiren de olsa yanık ve leke gibi kalıcı komplikasyonlar olabilir.
Damarsal Lezyonların Tedavisi İçin Kaç Seans Sürer?
Damarsal lezyonların tedavisi için gereken seans sayısının önceden belirlenmesi mümkün değildir. Hastadan hastaya damarsal lezyonların yoğunluğu, cilt tipi ve damarsal lezyonların oluşum nedeni değişmektedir.
Tedavi için net bir seans sayısı söylenemese de ortalama 4 – 6 seans lazer ile damarsal lezyonların tedavisi için yeterli olacaktır.