Et Beni Nedir? Neden Çıkar?
Et beni dermatologların çok karşılaştığı cildimizde oluşan çıkıntı şeklindeki yumuşak lezyonlardır. Otuzlu yaşlardan sonra herkeste görülebilir ve zamanla sayıları artar. Genellikle et benleri tıbbi olarak zararlı değildir. Fakat estetik olarak veya tahrişe açık olmalarından kaynaklı olarak kişiyi rahatsız edebilir. Peki derimizde, “Et beni nedir?” “Neden çıkar?” sorularını cevaplamaya çalışalım.
Et Beni Nedir?
Et benleri genellikle kahverengi veya deri renginde, küçük saplarla deriye bağlanmış yumru şeklinde oluşumlardır. Toplu iğne başı kadar olabildiği gibi daha büyük boyutlara da ulaşabilirler.
Deri renginde, pürüzsüz ve yumuşak bir yapıya sahip olup deri kanseri oluşturmazlar. Et benleri iyi huylu tümörlerdir. Tıp literatüründe et benlerinin isimleri akrodordon, fibroepitelyal polip, molluscum pendulum’dur.
Et Benleri Vücudumuzun Nerelerinde Görülür?
Et benleri küçük bir sapla deriye bağlıdırlar. 1mm’den küçük olabileceği gibi ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilirler. Büyüklükleri zamanla değişkenlik gösterebilir veya aynı da kalabilir.
Et benleri en sık; boyun, ense, göz kapakları ve çevresi, koltuk altı, kasık, genital bölge, meme etrafı ve az da olsa gövdede görülür.
Tıbbi açıdan ciddi bir problem oluşturmadıklarını belirttiğimiz et benleri estetik açıdan kişiyi rahatsız eder. Boyutları büyüdükçe giysilere ve aksesuarlara takılır bu da rahatsız edici bir durum oluşturur. Ayrıca takılmalardan kaynaklı tahriş sonucu kızarıklık, ağrı ve kanama hatta enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda yapılması gereken bir dermatoloji uzmanına gidip bu et benlerini aldırmaktır.
Et Beni Neden Çıkar?
Kadın ve erkeklerde çok yaygın görülen et benlerine daha çok orta yaşlarda rastlanır. Neden çıktıkları tam olarak bilinmese de et beni oluşmasını etkileyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Koltuk altı, boyun ve katlanan yerlerde sürtünmeden kaynaklı oluşabilir.
- Et beni bulaşıcı bir lezyon değildir. Fakat genetik olarak geçebilir.
- Hormonal değişimler et beni oluşumuna etken olabilir.
- Obezite et benlerini tetikler
- Hamilelik
- Diyabet
- Kanda triglerisit yüksekliği
- İnsülin direnci
- HPV taşıyıcısı olanlar et beni geliştirmeye yatkındır.
Et Benlerini Koparmak Zararlı Mıdır?
Et beni olan kişiler bazen benlerini kopararak onlardan kurtulmak isterler. Bunun sonucunda istenmeyen enfeksiyonlar oluşabilir. Özellikle büyük benleri koparılması ciddi kanama oluşturabilir. Fakat “benin koparılması kansere neden olur” söylemi doğru değildir.
Benlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Benleri yerlerine, şekillerine, renklerine ve gelişimlerine göre sınıflandırabiliriz. Ancak benlerle ilgili asıl önemli olan, iyi huylu veya kötü huylu olmaları ile ilgili ayrımı yapmaktır. Benlerin yolunması kanseri tetiklemiyor olsa da bazı benler kanser habercisi olabilir. Bu yüzden benlerdeki değişimlerin farkında olmak önemlidir.
Et Beni Nasıl Tedavi Edilir?
Herhangi bir problem oluşturmayan et benlerinin tedavisi gerekmeyebilir. Çünkü bu benler zararsızdır. Ancak estetik olarak rahatsız ediyor ve sık sık takılmalar sonucu ağrı veriyor, tahriş oluyorsa tedavi edilebilir. Benlerin tedavisinde dermatologların uyguladığı yöntemler şunlardır:
Cerrahi: Et beni ameliyat edilerek alınır. Fakat bu korkulacak bir ameliyat değildir. Sadece neşter veya makasla benin kesildiği küçük bir işlemdir.
Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beni dondurularak, düşürülür.
Elektrokoter: Yüksek frekanslı elektrik enerjisi verilerek ben yakılarak alınır.
Ligasyon: Et beninin cerrahi bir iple sıkıştırıp düşürülmesi yöntemidir.
Radyofrekans: Radyo dalgaları kullanılarak yapılan bir tedavidir.
Ablatif Lazer: Çok kabarık olmayan, küçük boyuttaki benlerde uygulanır.
Et benlerinin çıkması önlenebilir mi?
Et benlerinin tamamen önlenmesi mümkün değildir. Ancak sıkı kıyafetler veya takılar gibi dış faktörlere maruziyeti azaltarak veya sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek riski azaltabilirsiniz.