Skar (Yara İzi) Tedavisi

Skar Doku Nedir? Yara İzi – Skar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skar ve yara izi tedavisi ile yaranın boyutunu ve görünümünü değiştirebilir, rahatsız edici olmaktan çıkarabiliriz. Bazı yöntemler yara iyileşirken izin oluşmasını engeller.

Sivilce (Akne) İzi Tedavisi

Keloid Yara İzi Tedavisi

Skar tedavileri şunlardır:

Dermabrazyon

Çok kullanılan bir sivilce izi tedavisi olan dermabrazyon , cildin üst tabakasını hafifçe zımparalama işlemidir. Bu yöntemle cilt yumuşatılır, pürüzsüzleştirilerek sivilce izlerinin görünümü azaltılır.

Enjeksiyonlar

İlaç doğrudan yara izine enjekte edilerek yara izi küçültülür ve düzleştirilir. Keloid izlerini kortikosterod enjeksiyonları ile azaltabiliriz.

Lazer tedavileri

Lazer tedavileri ve ışık tedavileri de yara izlerini küçültüp hafifletebilir. Klinik olarak farklı lazer uygulamaları ile yara izi tedavisi konusunda iyi sonuçlar alabilmekteyiz.

Basınç tedavisi

Elastik bir bandaj, pansuman veya çorap, iyileşme sürecinde yaraya baskı uygulayarak yara izinin oluşmasını veya büyümesini engelleyebilir. Masaj uygulaması da yara dokusunun parçalanıp yeniden şekillenmesini sağlayabilir.

Skar Revizyon Cerrahisi

Vücuttaki derin yara izlerinin görüntüsünü düzeltmek için Skar Revizyonu yönteminden yaralanılmaktadır. Cerrahi bir yöntemle yara izinin görünümü değiştirilebilir. Yara izlerinin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmamakla birlikte görünümün değişmesinde ve belirginliğin azaltılmasında etkilidir.

Topikal Kremler ve Merhemler

Kortikosteroid krem veya silikon jel ile yara iziniz küçültülebilir veya oluşmasını engellenebilir. Doktorunuz size uygun tedaviyi seçip sorununuza çözümler sunacaktır.

Yara İzlerinin Sebepleri Nelerdir?

İnsan dokusundaki normal iyileşme süreci yara izi oluşumuna neden olur.

Yara izleri kişilerin cilt rengine göre farklı görünebilir. Açık tenlilerde ilk oluşumunda pembe veya kırmızıdır, daha sonra kırmızılık kaybolur ve cilt renginden biraz daha koyu veya açık hale gelebilir.

Koyu renkli kişilerde pembemsi yara izleri zamanla koyu lekelere dönüşebilir. Bazen yara izleri kaşıntılı, ağrılı ve hassas olabilir.

Bir yara izinin görünümü, çeşitli faktörlere bağlıdır:

Skar ve Yara İzi Nedenleri

İnflamatuar Sebepler Akne
Kist
Discoid lupus eritamatozus
Enfeksiyonlar Su Çiçeği Sonrası
Travma Yaralanma veya kazalar
Yanık
Cerrahi Grişimler
Hastaya Bağlı Faktörler Atrofik skara yatkınlık
Var olan atrofik skarlar
Ehler-Danlos sendromu

Doku Hasarı Oluşma Sebepleri

  1. Kazara yaralanmalar
  2. Cerrahi işlem sonrası oluşan kesik izleri
  3. Hayvan ısırması vb. izler
  4. Yanık izleri
  5. Enjeksiyonlar

Yara izi, başka koşulların bir yan etkisi olabilir. Örneğin; su çiçeği veya akne gibi döküntülere neden olan bir durum varsa döküntülerin kaldığı yerde iz kalmış olabilir.

Skar Semptomları ve Belirtileri Nelerdir?

Yara izi cilt hasarı üzerinde kırmızı mor renkte gelişen sıkı fibröz doku olup zaman içinde yassılaşıp daha açık bir renk alır.

Dermatologlar Yara İzlerini Nasıl Teşhis Eder?

Yara izleri genellikle görsel muayene ile teşhis ederler. Bazı durumlarda skarın gerçek kimliğini anlamak için mikroskop altında bakmak yada biyopsi yapmaları gerekebilir.

Skar (Yara İzi) Tedavisi İçin E Vitamini Uygulamak Fayda Sağlar Mı?

Birçok kişi, E vitamini, aloe vera veya kakao yağı için yarayı iyileştirebileceğini düşünüyor. Tüm bunların skarı uzun vadeli iyileştirdiğine dair bir bulgu bulunmamaktadır.

Yara İzi Zamanla Yok Olur Mu?

Ankara skar izi tedavisi, Skar tedavisi, Skar ve yara izi tedavisi Yara izinin oluştuktan sonra stabil hale gelmesi iki yıl kadar sürebilir. Bu süreç vücudun kendi iyileştirme yöntemlerinden kaynaklanır.

Vücut yarayı iyileştirmek için çok sayıda kollajen üretir. Ayrıca yeni kan damarları ürettiği için yara izi koyu renkli, kırmızımsı gözükecektir. Zamanla yara izine daha az kan iletilir ve böylece düzleşmeye başlar.

Herhangi bir tedaviden önce bir süre yaraya dokunmamak ve geldiği son durumu görmek gerekir. Deneyimli uzmanlar muayene ile tedavi zamanına karar verebilirler.

Yara İzim Neden Kaşınıyor?

Yaralar birtakım sebeplerden ötürü kaşıntı yapabilir. İyileşme döneminde kaşıntı hissedilmesi sağlıklı yaranın aktif olabileceğini gösterir. Kaşınmanın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte yaranın etrafındaki sinir uçlarına gelmiş olan zararla ilgili olduğu düşünülüyor. Çok fazla kaşıntı yaşanıyorsa doktorunuz uygun bir tedavi önerecektir.

Yara İzi (Skar) Türleri Nelerdir?

Cildinizin çeşitli yerlerinde gelişen yara izleri, geliştiği yere göre farklılıklar gösterirler.

Yara izleri çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Depresif (atrofik): Su çiçeği ve akneden kaynaklanan çökük şekilde olan yara izleridir. Görünümleri küçük çukurlar veya girintiler şeklindedir. Bu yara izleri en sık yüzde gelişir. Sivilce izleri yaşlandıkça daha belirgin hale gelir, çünkü cilt yaşlandıkça elastikiyetini ve kolajenini kaybetmeye başlar.
  • Kontraktür: Genelde yanıktan sonra oluşan yara izleridir. Cildin gerginleşmesine neden olur. Yanıklara bağlı oluşan bu yara izi kaslara ve sinirlere denk geldiğinde veya bir eklemde oluştuğunda hareket etmeyi zorlaştırır.
  • Keloidler: Bu izler yaralı bölgenin ötesine geçebilir ve cildin üzerinde yükselir. Yara dokusu aşırı büyür ve hareketi etkileyebilir.
  • Düz: İlk oluştuğunda biraz yüksek, pembe ve kırmızı görünür zamanla düzleşir cildin biraz daha açık veya koyu halinde olur. Ton açık veya bir ton koyu rengi olur.
  • Yükseltilmiş (hipertrofik): Üzerine dokunduğunuzda hafif yükseklik hissedebileceğiniz bir yara izidir. Bu kabarık izler zamanla küçülebilir ama yok olmazlar. Keloidler gibi büyümez ve yayılmazlar.
  • Çatlaklar: Cildin hızlı bir şekilde şişmanlayıp zayıflaması sonucunda deri altındaki bağ dokuları zarar görür ve çatlaklar oluşabilir. Genellikle çatlaklar ergenlik ve hamilelik dönemlerinde ortaya çıkar.

Kontraktür Yara İzi

Cildin yanması sonucu oluşan iz. Bu izler cildi sıkıştırır ve hareket yeteneğini zayıflatabilir.

Keloid yara izi: Keloid abartılı yara iyileşmesi demektir. Aradan zaman geçse bile yara izi kabarık sınırların dışına taşmış, kaşıntılı ve kızarıktır.

Keloid Yara İzi Tedavisi

Hipertrofik Yara İzi

Bunlar keloidlere benzeyen, yaralanma sınırının ötesine geçmeyen kırmızı lekelerdir. Tedavilerinde iltihabı azaltmak için steroid enjeksiyonları ya da yara izini düzleştiren silikon tabaklar kullanılır.

Sivilce izleri: Derin çukurlardan, açılı veya dalgalı görünümlere kadar uzanan birçok sivilce izi türü vardır. Tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz akne izinin türüne bağlıdır.

Keloid Skar Oluşumuna En Yatkın Vücut Alanları Nelerdir?

Keloid orijinal yaradan çok daha büyüktür.  En sık göğüste, omuzlarda, kulak memelerinde ve yanaklarda görülür. Bununla birlikte, keloidler vücudun herhangi bir bölümünde kollarda, başta ve boyun gibi yerlerde de görülmektedir.

Güneş Işığının Yara İzi Üzerindeki Etkisi Nedir?

Yara izinin üstünde oluşan yeni deri ince olup, koruma içermediğinden güneşten gelen U.V ışıkları iyileşmeye zarar verecektir. Bu sebeple güneş ışınlarına karşı koruyucu krem ile korumak gerekir.

Skar, Yara İzi Lazerle Nasıl Tedavi Edilir?

Lazer, skar ve iz tedavisinde en gelişmiş tedavi yöntemidir. Seanslar şeklinde gerçekleşir. Beklenen sonuç, kişiden kişiye göre değişmekle birlikte %60-70 iyileşme oranıdır.Bu tedavi, daha pürüzsüz, uygun tonlu bir görünüm yaratmak için keloid ve çevresindeki cildi yüksek ışık huzmeleri ile yeniden yüzeye çıkarmayı hedefler.

Yara İzi (Skar) Tedavisi Fiyatları Nedir?

Yara izi tedavisi fiyatları yapılan tedaviye ve seans sayısına göre farklılık gösterir. Doktorunuz muayene sonrasında uygulayacağı tedavi yöntemine karar verir, fiyatta buna göre belirlenir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin Web sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bundan dolayı 05454370737 numaralı telefondan kliniğimizi arayarak fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA
Güncel

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği…