Botulinum Toxin ile Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Tedavisi
Özellikle son yıllarda artarak toplumun önemli bir kesiminde bir dereceye kadar diş sıkma veya diş gıcırdatma şikayetlerine rastlanmaktadır. Stres, depresyon, anksiete, çeşitli vitamin ve mineral eksikleri, kötü diş yapısı, çeşitli ilaçlar ve genetik yapı sonucu olabilir. Tedavinin gecikmesi durumunda mandibular eklem artriti ve kalıcı diş sorunlarına neden olabilir.
Yapılan çalışmalar botulinum toxinin bruxizm veya diğer adı ile diş gıcırdatma ve diş sıkma tedavilerinde etkili olduğunu ve hastaları rahatlattığını göstermiştir. Uygulamanın alanında uzmanlaşmış bir dermatolog tarafından diş sıkmayı ilgilendiren kaslara yapılması gerekir.
Çenemizi kapatan kaslara botoks enjeksiyonu uygulayarak bölgenin sinirleri geçici olarak bloke edildiği için kasların kasılması engellenenebilir diş sıkmanın ve diş gıcırdatmanın önüne geçilebilir. Aslında botoks kaslar üzerinde oluşan stresi kaldırarak spazmları yok etmek amacıyla geliştirilmiştir. Botoks kas dokusuna zarar vermez. Sadece kasın kasılması için gerekli olan ve sinirden gelen sinyalin o bölgedeki kasa ulaşmasını önler.
Ağız ve çene fonksiyonlarının hareketinin kısıtlanmaması için mutlaka alanında uzman dermatologlar tarafından yaptırılması gerekir. Düzenli olarak enjeksiyon yapıldığında kastrofileri daha az hantal hale gelir ve zamanla botoks kullanımına gerek kalmayabilir.