Botoks Nedir?
Botoks, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen botulinum toksininden yapılan bir proteindir. Botulizme neden olan da aynı toksindir. Botulinum toksini enjekte edildiği bölgedeki sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki etkileşimi geçici bir süreliğine durdurarak etkisini gösterir. Sinir etkileşiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasına sebep olmaktadır.
Botoks (Botulinum toksini), kasları zayıflatma veya felç etme etkisine dayanılarak, küçük dozlarda kozmetik alanda bazı tıbbi durumların tedavisinde ilaç olarak kullanılmaktadır.
Botox enjeksiyonları kozmetik bir tedavi olarak cilt kırışıklıklarını geçici olarak azaltır veya yok edebilir.
Bununla beraber, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), aşırı terleme, göz kapağı spazmları, bazı mesane rahatsızlıkları, diş sıkma ve migren dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları için botox enjeksiyon uygulamasını bir tedavi olarak onaylamıştır.
American Osteopathic College of Dermatology raporuna göre, Botox terapötik bir bağlamda uygun şekilde kullanıldığında güvenlidir ve çok az yan etkisi vardır.
Üreticiler Botox enjeksiyonlarını çok küçük dozlarda Botulinum toksini ile yaparlar. İlaç, kasları geçici olarak felç edebilir ve bu da çeşitli kas veya sinir bozuklukları olan insanlara fayda sağlayabilir.
Botulinum toksininin ticari ilaç hazırlayıcıları şunlardır;
- onabotulinumtoxin A (Botoks)
- incobotulinumtoxin A (Xeomin)
- abobotulinumtoksin A (Dysport)
- prabotulinumtoxin A (Jeuveau)
- rimabotulinumtoksin B (Myobloc)
Botox, ticari bir marka olmasına rağmen, insanlar farklı ürünleri de “Botoks” olarak tanımlamaktalar.
Botoks Nasıl Etki Eder?
Nörotoksin bir madde olan botox, sinir sitemini odaklanarak kasın kasılmasını uyaran sinir sinyal sistemini bozar. Bunun sonucu olarak geçici kas felcine sebep olur. Vücudumuzdaki sinirler, sinir uçlarının kas hücreleri ile karşılaştığı yerde asetilkolin adı verilen bir kimyasal madde salgılar. Haberci bir madde olan asetilkolin, kas hücrelerindeki reseptörlere bağlanır ve hücrelerin kısalmasına ve uzamasına neden olur.
Botox uygulaması, kas hücrelerinin kasılmasını önleyen asetilkolin salınımını engeller. Böylelikle Botulinum Toksin kasların daha az sertleşmesine yardımcı olur.
Kozmetik Kullanımlar
İlk olarak Botox enjeksiyonu yüz kırışıklıkların görünümünü azaltmak için yapılmaktadır. Amerikan Kozmetik Cerrahi Kurulu’nun çalışmasına göre, ülke çapında yapılan en popüler kozmetik prosedür Botoks tedavisidir.
Botoks enjeksiyonunun etkileri, tedavinin türüne bağlı olarak 3-12 ay sürebilir.
Genellikle toksin enjeksiyonu; kaşlar arasındaki, kaş çatma çizgileri, glabellar çizgiler (on birler kırışıklıkları), kaz ayağı kırışıklıkları, alındaki çizgiler, ağız köşelerindeki çizgiler, çenedeki “parke taşı” derisi görünümünde etkili olmaktadır.
Bazı insanlar saçlarının görünümünü iyileştirmek için Botoks’u dener. Ancak bunun işe yaradığına dair çok az kanıt var.
Botoks Kullanım Alanları Nelerdir?
Tıbbi Kullanımlar
Botulinum toksin, birçok nöromüsküler sistemi etkileyen çeşitli tıbbi sorunları tedavi etmek için de sağlık uzmanlarınca kullanılmaktadır.
FDA’in onayladığı tıbbi sorunlarda botoks enjeksiyonu uygulamaları, aksi belirtilmedikçe 18 yaş ve üstü için kullanılabilir. Bu nöromüsküler sistem sorunları şunlardır:
- Migren baş ağrıları ayda 15 veya daha fazla günde en az 4 saat süren kişilerde migrenin önlenmesi
- 2 yaşından büyük kişilerde üst ekstremite spastisitesi
- Şiddetli koltuk altı terlemesi veya hiperhidroz
- 12 yaşından büyüklerde şaşılık
- Antikolinerjik ilaçlar yardımcı olmazsa, nörolojik bir duruma bağlı aşırı aktif mesane semptomlarını azaltmak
- Distoniye bağlı göz kapağı spazmları veya blefarospazm
- Başı etkileyen ve boyun ağrısına neden olan servikal distoni adı verilen nörolojik bir hareket bozukluğu
Bazı sağlık uzmanları ayrıca, aşağıdaki tam çalışması yapılmamış veya onaylanmamış tedaviler için de botoks enjeksiyonu uygulamaktadırlar.
- Alopesi
- Siyalore Güvenilir Kaynak çok fazla tükürük üretmeyi içeren
- Sedef hastalığı
- Ellerin avuçlarını ve ayak tabanlarını etkileyen dishidrotik egzama
- Anismus, anal kasın disfonksiyonu
- Post-herpetik nevralji
- Vulvodini, açık bir neden olmaksızın vajinada ağrı ve rahatsızlık
- Dolaşımı etkileyen Raynaud hastalığı
- Akalazya, boğazda yutmayı zorlaştıran bir sorun
- Menopoz sırasında da dahil olmak üzere yüzde kızarıklık ve kızarma
- Yara iyileşmesinden kaynaklanan keloidler ve yara izleri
- Hidradenitis suppurativa, inflamatuar bir deri hastalığı
- Nadir bir genetik bozukluk olan Hailey-Hailey hastalığına bağlı kabarcıklı lezyonlar
Bununla beraber Botoksun etiket dışı kullanımlarının güvenli ve etkili olduğunu doğrulamak için daha fazla araştıma ve çalışma yapılması gerekir. Ayrıca bilim insanları her vakada tedavi sunmanın yollarını da göstermeliler.
Kişiler, hamilelik veya emzirme döneminde ilaca veya bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjik bir reaksiyon geçirmişlerse Botoks kullanmaktan kaçınmalıdır. Bu konu ile ilgili bir uzman hekime danışılmalıdır.
Botoks ile Kırışıklık Tedavisi Ankara Çayyolu
Botoks Tedavisi
Botoks tedavisi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Botoks tedavisi için Doç Dr. Ekrem Civas sizlere uygun tedavi yöntemi ve tedavi sürecini uygulamaktadır. Botoks tedavisinden önce neler yapılmalı? Botoks tedavisi sonrasında nelere dikkat edilmeli? gibi sorularınıza yanıt bulabilmek, cilt sorunlarından kurtulmak için sizi kliniğimize bekliyoruz.
Botoks Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Botoks İşlemi Sürekli Yaptırılmalı Mıdır?
Botoks İşleminin Yan Etkileri – Riskleri Var Mıdır?
Botulinum toksin Kullanım Alanları Nelerdir?
Botulinum toksin tıp alanında geniş bir endikasyon alanına sahiptir.
• Alın ve göz kenarında oluşan mimik çizgilerinin tedavisi
• Diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi
• Migren tedavisi
• Aşırı terleme tedavisi
• Gummy smile (gülüş bozukluğu) tedavisi
Botoks Kimlere Uygulanmaz?
Botulınum toksin tedavisi hamile veya emzirme döneminde olan ve kas hastalığına sahip olan hastalara uygulanamaz.
Botulinum Toksini Uygulaması Aşamaları Nelerdir?
Tedaviden önce yapılan görüşmede tedaviye ihtiyaç duyulan noktalar belirlenir ve belirlenen noktalara botoks enjeksiyonu uygulanır.
Botoks İşlemi Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Botoks uygulamasının yapıldığı bölgelere sert masaj yapılmamalıdır. Botoks tedavisinden sonra hastalara 2 saat boyunca uzanmamaları ve spora gidiyorlarsa spora bir gün ara vermeleri tavsiye edilir.
Botoks Etkisi Ne Zaman Başlar?
Botoks enjeksiyonu ortalama 7 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Tam olarak botoks etkisinin oluşması tedavinin yapıldığı günden 10 gün sonra gerçekleşir. Bu sebeple tedaviyi alan hastalara 10. Günde botoks kontrol randevusu verilir.
Botoks Tedavisinin Yan Etkileri Var mı?
Botoks enjeksiyonları alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından uygulandığı, kullanılan ilacın sağlık bakanlığı ve FDA tarafından onaylı olması uygulamanın sonucunda oluşabilecek yan etki ve riskleri en aza indirir.
Botulinum Toksini enjeksiyonu sonrası karşılaşılabilir yan etkiler :
• Enjeksiyonun yapıldığı bölgede hasta ağrı hissedebilir.
• Enjeksiyon bölgelerinde geçici kızarıklık oluşabilir.
• Enjeksiyonun yapıldığı bölgelerde cilt içine kanama oluşabilir. Bu durum enjeksiyonun yapıldığı bölgelerde geçici morarmaya neden olabilir.
• Botoks enjeksiyonları sonrası bazı hastalarda hafif düzeyde baş ağrısı rahatsızlığı olabilir.
• Enjeksiyonlardan sonra hasta Doktorunun işlemden sonra 2 saat uzanmaması ve enjeksiyonun yapıldığı bölgelere sert masaj yapmaması hakkında ki uyarılarını dikkate almaz ise çok düşük bir ihtimal olsa da enjeksiyonda ki toksinin yayılmasını sağlayabilir.
Toksin enjeksiyonları sonucunda oluşabilecek yan etkilerden korunabilmek için Botoks tedavisini alacağınız merkezi ve doktorunuzu doğru belirlemeniz önemlidir.
Toksin enjeksiyonlarının hamile ve emziren hasta gruplarında yapılmaması tavsiye edildiğini unutmamalı ve doktorunuzu bu konuda bilgilendirmelisiniz.
Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoks tedavisinin etki süresi uygulamanın yapıldığı bölgeye ve enjekte edilen botulinum toksin miktarına göre değişmektedir.
- Toksin enjeksiyonu yüzdeki mimik kaslarının hareketiyle oluşan kırışıklıklar için uygulandığında botoks uygulamasının ortalama kalıcılık süresi ortalama 5 ile 6 ay arasında değişiklik gösterir.
- Aşırı terleme tedavisi için alınan toksin enjeksiyonlarının kalıcılığı mevsimsel olarak değişmekle birlikte ortalama 3 ile 4 ay arasında değişiklik gösterebilir.
- Diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi için alınan toksin enjeksiyonlarının kalıcılığı 3 ile 4 ay arasında değişiklik göstermektedir.
- Kronik migren için alınan toksin tedavisinin kalıcılığı ise hastanın geçirdiği migren ataklarının aralarına göre değişiklik göstermektedir.
Düzenli Botoks Uygulamalarının Bir Yararı Var mıdır?
Düzenli olarak estetik Botoks tedavisini alan hastalarda mimik hareketleriyle oluşan kırışıklık görünümü hafifler ve yeni kırışıklıkların oluşumu engellenir.
Düzenli olarak diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi alan hastalarda diş sıkma ve diş gıcırdatma durumu zaman içinde çene kasının zayıflaması ile birlikte azalır.
Botoks Yaptırmak İçin En Uygun Yaş Aralığı Nedir?
Toksin enjeksiyonu tedavisini almak için belirli bir yaş aralığı yoktur. Mimik kaslarının hareketi sonucunda oluşacak kırışıklıkların derinleşmesini engelleyebilmek için erken dönemde toksin enjeksiyonu tedavisine başlanabilir. Enjeksiyon tedavisini almaya başlamak için 18 yaş ve 20 li yaşların ortalarında estetik botoks uygulamalarına başlanabilir.
Estetik Botoks Enjeksiyonları Hangi Bölgelere Uygulanır?
• Kaş arası
• Alın bölgesi
• Burun üstü
• Göz kenarları (kaz ayakları).
• Dudak çevresi
• Çene bölgesi (portakal kabuğu görünümü)
• Çene katlanma çizgisi
• Boyun bölgesi
Estetik botoks enjeksiyonları yaş alma ile birlikte olaşan belirtilerinin görünümünü iyileştirmek için uygulanır.
Toksin Enjeksiyonları ile Hangi Tıbbi Durumlar Tedavi Edilebilir?
• Şaşı göz (şaşılık)
• Aşırı kas kasılmaları
• Aşırı terleme (hiperhidroz)
• Düşük düzeyde göz kapağı sarkmaları
• Kronik migren rahatsızlığı
• Aktif mesane rahatsızlığı
Toksin enjeksiyonlarının diğer kullanım alanları nelerdir?
Toksin enjeksiyonlarının diğer kullanım alanları arasında yer alan tıbbi durumlar;
• Hastaların menopoz sırasında keloidlerinin tedavisi
• Ciltte oluşan yara sonucunda oluşan izlerin tedavisi
• Yüz bölgesinde oluşan kızarıklık ve kızarıklık görünümünün tedavisi
• İnflamatuar bir cilt hastalığı kabarması Nadir bir genetik bozukluk olan Hailey-Hailey hastalığına bağlı lezyonların tedavisi
Toksin enjeksiyonlarının kullanıldığı diğer tıbbi durumlar arasında sayılabilir. Bu tip sağlık sorunları yaşayan hastaların mutlaka alanında uzman ve toksin enjeksiyonları tedavisinde tecrübeye sahip olan doktorları ile iletişime geçmeleri tavsiye edilir.
Toksin Uygulamaları Boyun ve Baş Ağrılarının Giderilmesini Sağlayabilir mi?
Evet. Botoks enjeksiyonları, uygulamanın yapıldığı kaslarda sinir sinyallerini bloke ettiği için kaslarda gevşeme ve ağrının giderilmesini sağlar. Kasların gücünün tekrar artması durumunda hastalar tekrar toksin enjeksiyonlarını yenilemelidir. Düzenli uygulanan toksin enjeksiyonları ile kas gücü sistemli bir şekilde azaltılır ve hastanın ağrıları enjeksiyon tedavilerine başlamadan önceki kadar yoğun olmaz.
Toksin Tedavisi Alırken Neler Beklemeliyim?
Toksin tedavisi her hangi bir iyileşme prosedürü içermez. Tedaviyi aldıktan sonra günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz.
Toksin enjeksiyonlarında hasta minimum düzeyde ağrı hissedebilir. Toksin enjeksiyonlarının yapıldığı iğneler incedir.Aynı zamanda doktorunuz toksin enjeksiyonları sırasında hissedebileceğiniz ağrı durumunu minimum düzeye indirebilmek için ağrı kesici yöntemleri kullanacaktır.
Botulinum Toksin Enjeksiyonu Sonrası Bakım Hakkında Ne Bilmeliyim?
Botulinum Toksin enjeksiyonundan hemen sonra işinize ve çoğu aktivitenize geri dönebilirsiniz. Enjeksiyon sonrası kızarıklık, şişme veya morarmayı azaltmak için:
• Enjeksiyonun gerçekleştiği saatten 24 saat sonrasına kadar uygulamanın yapıldığı bölgeleri ovmamalı veya baskı uygulamamalısınız.
• Enjeksiyon sonrası 2 ile 3 saat boyunca uzanmamalısınız.
• Toksin enjeksiyonlarından sonra ilk 24 saat içinde spor yapmamalısınız.
Botoks Yaptırmayı Bırakırsam Kırışıklıklarım Çok Daha Kötü Olur mu?
Hayır, toksin tedavisini bıraktığımız zaman kırışıklıklar daha kötü olmaz. Botoks tedavisini almayı bırakan hastalarda mimik kaslarının hareketi ile oluşan kırışıklıklar görünür hale gelir. Mimik kaslarının gereksiz kullanımı devam ettiği için kırııklıklar zaman içinde derinleşebilir.
Botulinum Toksini Enjeksiyonları Cildi Güzelleştirir ve Cilt Kalitesini İyileştirir mi?
Evet, düzenli yapılan botulinum toksin enjeksiyonları cilt kalitesini yükseltir ve daha sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olunmasını sağlar. Toksin enjeksiyonları ile pürüzsüz bir cilt ve güzel bir görünüm elde etmek için sıklıkla kullanılan bir estetik dermatoloji tedavisidir. Son dönemlerde toksin enjeksiyonlarının amacı ve sonuçları görünür hale geldiği için en sık yapılan estetik müdahaleler arasında yerini almıştır.
Botoks, yüzün üst bölgesinde, özellikle alın kırışıklıkları, kaş çatma ve göz kenarındaki çizgilerin giderilmesinde oldukça etkilidir.
Kronik Migren İçin Alınan Botulinum Toksin Tedavisi Nasıl Etki Gösterir?
Kronik migren rahatsızlığı için uygulanan toksin enjeksiyonları ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay almış bir tedavidir. Toksin tedavisi kronik migren atakları bir ay içinde en az 15 gün aktif olan hastalar için uygun bir tedavi yöntemidir. Kronik migrene sahip olan hastaların semptomlarını hafifletmek için tedavi bölgesine toksin enjeksiyonu sağlanır. Enjekte edilen toksinler sinir uçlarına yerleşerek ağrı iletimini işaret eden kimyasalları bloke eder. Genel olarak kronik migren tedavisinde düzenli yapılan toksin enjeksiyonları hastaların migren atak sayılarını azaltır.
Botoks Tedavisi ve Dolgu Tedavisi Arasında ki Fark Nedir?
Estetik açıdan uygulanan dolgu tedavileri ve toksin tedavileri yüz ve boyun bölgesinde oluşan kırışıklık görünümünü hafifletmede kullanılsa da, iki tedavinin çalışma mekanizması birbirinden farklıdır.
Botoks, Botulinum Toksininden labaratuvar koşullarında elde edilirken, dermal dolgu maddeleri kolajen, hyaluronik asit veya kalsiyum hidroksilapatit dahil olmak üzere diğer doğal veya sentetik malzemelerden yapılır.
Toksin enjeksiyonları, kırışıklıkları azaltmak için kasları geçici olarak felç ederek çalışırken, dermal dolgu maddeleri enjekte edildiği bölgelerde dolgu maddesinin sahip olduğu yapıya göre cilde kaybettiği hacimini ve nemini geri kazandırılmasını ve hastanın cildinin sahip olduğu nemin korunmasına yardımcı olur.Doktorunuz, her tedavinin artılarını ve eksilerini sizinle paylaşacak ve sizin için en doğru estetik tedavi yöntemini belirleyecektir.
Botoks Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Botulinum toksin tedavisi almadan önce aspirin ve türevi olan kan sulandırıcı ilaçların kullanımının bir hafta önce bırakılması gerekir. Eğer kan sulandırıcı ilaçların kullanımını bırakamıyorsak enjeksiyon sırasında kanama oranı fazla olabileceği için hastalara enjeksiyon bölgesinde morarma olabileceği söylenir.
Botoks Yılan Zehri midir?
Hayır. Botoks yılan zehiri değildir. Botoks, Botulinium toksini, Clostridium Botulinum isimli bakteriden labaratuvar koşullarında elde edilen bir protein yapısıdır. Botulinum toksini bilinen en güçlü nörotoksin maddedir. Kas İçine enjekte edilen toksin kas sinir uçlarına yerleşerek kasların gücünü geçici olarak azaltırlar.
Botoks Sağlık Bakanlığından Onaylı Bir İlaç mıdır?
Botoks, estetik botoks, aşırı terleme, gülüş bozukluğu (gummy smile), migren ve aktif mesane tedavisi gibi geniş bir endikasyon alanına sahip olan Botoks dünyada 70 den fazla ülkede ve Tükiye’ de sağlık bakanlığı tarafından onaylı bir ilaçtır.
Botoks Enjeksiyonları Ağrılı mıdır?
Botoks enjeksiyonu uygulamalarınde kullanılan iğneler son derece ince olsada hastalar uygulama sırasında hafif düzeyde acı hissedebilir. Hastanın enjeksiyon sırasında hissettiği ağrıyı hafifletmek için anestetik kremlerden ve diğer ağrı hissini engelleyecek yöntemlerden yardım alınarak toksin enjeksiyonları yapılır.
Hamileyken Botoks Yapılabilir mi?
Toksin enjeksiyonunu hastaların hamilelik döneminde alınmasının bebeğe herhangi bir zarar vermesi olası olmamakla birlikte yine de hamile iken hastaların toksin enjeksiyonu yaptırmaması tavsiye edilir.
Emzirme Döneminde Botoks Yapılabilir mi?
Emzirme döneminde herhangi bir toksin enjeksiyonunun alınmaması gerekir. Emzirme döneminde enjeksiyonun yapılmasının nedeni uzmanların vücuda alınan toksinlerin anne sütüne geçip geçmediğinden emin olmamasıdır. Bebeğinizin güvenliğini sağlamak için emzirirken Botox enjeksiyonları yaptırmamanız tavsiye edilir.
Botoks Uygulanınca Yüz Şişer mi?
Toksin enjeksiyonu tedavisi sonrası yüzde şişme gerçekleşmez. Toksin enjeksiyonu kaslara uygulanır çalışma mekanizması kasları geçici olarak felç eder ve hastalar mimik kaslarını gereksiz olarak hareket ettiremedikleri için kırışıklık görünümü iyileştirir. Yüze hacim veren estetik uygulama dolgu tedavileridir. Dermal dolgu maddeleri ile yüz bölgesinin zaman içinde kaybettiği hacmi ve nemi geri kazandırabilir. Dermal dolgular Hyaluronik asit ve Calsiyum kristali olmak üzere farklı yapılara sahip olabilir.
Botoks Fiyatları 2024
Botoks tedavisi 2024 fiyatları ve botoks tedavisi hakkında detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Toksin enjeksiyonlarının uygulama ücretleri tedavi edilecek bölgenin ve alanın belirlenmesi ile değişiklik gösterebilir.