Genital siğil belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Genital Siğiller (HPV) ve Tedavisi
Genital Siğil tedavisine geçmeden önce, Genital siğil nedir, nasıl oluşur?, sorularını cevaplamak gerekir.
Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan ve genital bölgede genellikle siğil şeklinde kendini gösteren çok yaygın bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyona sebep olan Human Papilloma Virüs (HPV) adında bir virüstür.
Cinsel olarak aktif olan herkes genital siğiller dahil olmak üzere HPV’nin tüm komplikasyonlarına karşı savunmasızdır. HPV virüsü kadınlara bulaştığında rahim ağzı (serviks) kanserine neden olabilir.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğiller her zaman insan gözüyle görülmez. Çok küçük ten renginde veya biraz daha koyu renkte olabilir. Siğiller büyürse tepesi karnabaharı andırır. Bazı formları pürüzsüz olabildiği gibi bazılarıda pürüzlü olabilir.
Siğiller erkeklerde, penis, testis torbası ve anüste görülürken, kadınlarda ise vajina bölgesi, rahim ağzı ve anüs ile vajina arasında görülür. Cinsel temasta oral yol kullanılmışsa ağız, boğaz ve dilde de siğiller görülebilir.
Genital bölgelerde siğil görülmese bile, vajinal akıntı, kaşınma, yanma hissi ve kanama gibi belirtiler HPV virüsünü işaret eder.
Genital Siğil Tedavisi
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların içinde en sık rastlanılan genital siğil enfeksiyonu cinsel organlarda ve cinsel organların çevresinde ağrısız oluşan yumrulardır (kabartı). Yukarda ki yazıda da bahsedildiği gibi cinsel organlarda ve çevresinde oluşan kaşıntı ve kaşıntıdan kaynaklı oluşan tahriş durumunda doktorunuza danışmanız gerekir.
Genital siğillerin tedavisindeki amaç, enfeksiyonun bulaşmasını durdurmak, siğilin sebep olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırmaktır. Siğillerinden rahatsız olmayan kişiler tedavi istemeyebilir. HPV’ye yönelik etkin bir tedavi yoktur. Bu yüzden de vücudunda virüs bulunan kişide zaman zaman siğil atakları görülebilir. Tedavi yöntemleri şunlardır:
Kremler: Siğil tedavisi için önerilen kremler veya sıvıları haftada birkaç kez 1 ile 2 hafta boyunca kullanabilirsiniz. Ancak krem tedavilerine başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Doktorunuz siğillerinizi değerlendirdikten sonra sizin için uygun olan tedavi yöntemini belirleyecektir.Lokal tedaviler her durum için geçerli olmayabilir.
Cerrahi tedaviler: Genital siğillerinizin şekli ve bulunduğu yere bağlı olarak kesilerek alınması gerekebilir.
Genital siğillerin koter ile alınması: Genital siğilleriniz koter ile yakılarak alınmaya uygun ise doktorunuz sizin için bu tedaviyi önerebilir. Klinik bir tedavi yöntemi olan koter ile siğil alma uygulaması 2 veya 4 seans halinde uygulanılır. İlk seans da siğillerin yakılma işlemi gerçekleşilir. 2. Seans yani kontrol seansında koter ile yakma işlemi yapılan bölgenin kontrollü sağlanır. Yeni oluşan siğlller tekrar koterize edilir.
Siğillerin dondurma yöntemi ile tedavisi: Bu uygulamaya kriyoterapide denir. Birkaç seans gerekebilir.
Genital siğillerin lazer ile tedavisi: Bu amaçla Nd-Yag lazer kullanmaktayız. Küçük ve yüzeyel lezyonlarda etkili olmaktadır.Genital siğillerin lazer ile tedavisi cilt altından virusların vasküler hasar ile yok edilmesi esasına dayanır.
Siğillerin tedavisinden önce;
- Genital Siğil tedavisi almadan önce tedaviyi alacağınız bölgelere parfüm, duş jeli ve krem uygulamalarını yapmamanız gerekir.
- Tedavi öncesi doktorunuzu hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız konu hakkında bilgilendirmeyi unutmayın.
Genital Siğil Hamilelikte Problem Yaratır Mı?
- Hamilelik döneminde genital siğiller boyutu büyüyebilir ve hamilelik dönemi boyunca sayılarında artış gözlemlenebilir.
- Hamilelik döneminde de genital siğiller doğum sırasında hastanın sorun yaşamaması için tedavi edilebilir. Fakat genital siğiller tedavi sonra geri gelebilir.
- Doğum sırasında genital siğil virüsü nadirende karşılaşılan bir durum olsa da bebeğe geçebilir. (HPV) Genital siğil tedavisi olunmaz ise virüs bebeğin boğazında veya cinsel organlarında enfeksiyona neden olabilir.
Genital Siğillerin Bulaş Riski Nedir?
Genital siğiller bazı hastalarda görünür halde olmayabilir. Fakat görünür halde olmayan siğillerde bulaş riskini taşır. Yani genital siğil virüsünün semptomları hastada görünmese bile yinede siğil virüsünü bir başka bireye bulaştırabilir. Bu sebeple hastanın siğil tedavisi alması gerekir.
Genital Siğil Virüsleri Nasıl Bulaşır:
- Cinsel temas yolu ile
- İç çamaşırı ve kişisel hijyen eşyalarının paylaşımı
- Genital siğil virüsüne sahip bir anneden nadirde gözlemlense bebeğe geçebilir.
Genital siğil virüsünü hangi yollardan bulaşmaz;
- Öpüşme
- Kişisel havlu paylaşımı
- Çatal, kaşık ve klozet kapağından genital siğil virüsünü almazsınız.
HPV Genital Siğil Bulaş Riskinden Nasıl Korunabilirim?
- Cinsel temaslarda prezervatif kullanmak
- Genital siğil virüsü için tedavi alıyorken cinsel temas da bulunmamak
- Kişisel hijyen eşyalarınızı ve iç çamaşırlarınızı başka bir birey ile paylaşmayarak genital siğilin bulaş riskinden korunabilirsiniz.
Tedavi Edilen Genital Siğiller Tekrar Geri Gelir Mi?
Genital siğillere insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen bir virüs neden olur. Genital siğil virüsünün birden fazla türü vardır. Genital siğiller tedavi edildikten sonra bile cilt yüzeyinde görünümü kalabilir ve siğiller tekrar oluşmaya başlayabilir.Genital siğil virüsünü bir kere aldıysanız düzenli aralıklar ile kontrollerini yaptırmanız gerekir.
Genital Siğiller Kansere Neden Olur Mu?
Genital siğil virüsleri (HPV) kanser hücresi değildir ve kansere neden olmaz. Bununla birlikte bazı HPV türleri kansere dönüşebilir. Siğiller büyüyerek prekanseröz lezyonlara dönüşebilir.
Genital HPV türleri içinde yüksek riskli olanlar vardır. Vücudumuzun bağışıklık sistemi bunlarla baş edebilir. Ancak bazı insanlarda kalıcı bir enfeksiyon oluşturur. Zaman içinde normal enfeksiyon hücreleri kanser öncesi lezyonlara veya kansere dönüşebilir.
Kişi Genital Siğilinin Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilir?
Bazen genital siğiller görülemeyecek yerlerde, vajinanın içinde, servikste yada anüste olabilir. Ayrıca genital bölgede et beni benzeri deri renginde veya koyu renkte oluşumlar görülebilir.
HPV nasıl önlenir?
Kalıcı bir HPV enfeksiyonunu önleyebilen bir aşı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Gardasil 9, HPV-16, HPV-18 ve kanserle bağlantılı diğer 5 HPV tipinden kaynaklanan enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Aşı ayrıca genital siğillerin %90’ına neden olduğu bilinen 2 düşük riskli HPV tipini de önleyebilir.
Aşıya ek olarak, HPV riskinizi azaltmanız için güvenli cinsel birliktelikler yaşamak, seks patneri sayısını sınırlamak önemlidir. Prezervatif kullanmak korunmak için yeterli değildir.
HPV Aşısı Güvenli Ve Etkili Midir?
Araştırmalar, HPV aşısının güvenli olduğunu ve kalıcı enfeksiyonları önlediğini göstermektedir. Ayrıca aşının kanser öncesi lezyonları azalttığı da gözlenmiştir. Son çalışmalar, prekanseröz lezyonları azaltmanın daha az kanserle sonuçlandığını göstermektedir.
HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserinden Korur Mu?
Genellikle 45 yaş altı kadınlarda rahim ağzının herhangi bir yerinde bulunan bir kanser türüdür.
Tüm rahim kanserlerine ve genital siğillere neden olan HPV (Human Papillomavirus), cinsel yolla bulaşan bir virüstür.
Dünyada 500 binden fazla kadın, ülkemizde de binlerce kadın rahim ağzı kanserine yakalanır ve bu kanser yüzünden hayatını kaybedebilir.
Birden fazla cinsel partneri olan, güvenli cinsel ilişkiye dikkat etmeyen, zayıf bağışıklık sistemi ve sigara kullanımı rahim ağzı kanserini arttıran risk faktörleri arasındadır.
HPV aşısı cinsel yolla bulaşan kanserlerden korunmada çok etkili bir yöntemdir. HPV aşısı yeni oluşabilecek enfeksiyonları önleyebilir. Ancak oluşmuş enfeksiyonlarda etkili değildir.