Rozasea bir tür deri hastalığı olup halk arasında gül hastalığı olarak da adlandırılabilir. Cildin herhangi bir yerinde özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan lekeler olarak da adlandırmak mümkündür.
Cilt yüzeyinde büyüklüğü değişkenlikler gösteren kızarıklar vardır. Genel olarak 10 yaş ile 35 yaş arası daha yoğun bir görünüme sahiptir. Kaşıntı vb. durumlar yapmaz. Zaman içinde kendiliğinden kaybolabilir. Kaybolmaması ya da hastaların bu lekelerden kurtulmak istemesi durumunda uygulanan farklı yöntemler vardır.
Rozasea (Gül Hastalığı) Tedavisi Nedir? ✓
Lazerle rozasea tedavisi ilgili sağlık merkezlerinde yapılan lazerin kullanıldığı en tematik alanlardan bir tanesidir. Son derece özel ve deneyim ile bilgi isteyen bir uygulamadır. En ufak bir hata yapma şansı mevcut değildir. Bu yüzden bu işlemi yaptıracak olan hastalarımızın seçimlerini özenle yapması şarttır. Mutlaka bu alanda uzman kişilere başvurmalıdır.
Lazerle Rozasea (Gül Hastalığı) Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Sorunun gerçekten rozasea olduğundan emin olunur. Olunmaz ise tedavi başlamaz. Tedavinin yapılacağı alan temizlenir. Bunun hemen akabinde ise lazer ile rozasea tedavisi sırasında kişinin özellikle ağrı eşiği düşük insanların duyacağı acıyı en aza indirgemek için lokal anestezi uygulanır.
Duruma göre de özel bir solüsyon sürülür ve rozasea olan bölgeye lazer uygulanır. Burada amaç bu soruna yol açan kılcal damar sorunun ortadan kaldırılmalı ve kızarıkların hafifletilmesidir. Bu hastalığın ana nedeni kılcal damarların çatlamasıdır ki bu uygulama ile bu sorun hafifletilebilir.
Ortalama olarak lazer ile rozasea tedavisi için her bir seans 15 dakika ile 30 dakika civarında sürer. Seanslar halinde aşağıda belirtilen kullanım alanlarında uygulanır. Toplamda normal şartlar altında aksi bir durum olmaz ise tedavi dört seansta tamamlanır.
Kimi özel durumlarda seans sayısı artabilmektedir. Bu durum rozasea büyüklüğüne ve hangi alanlarda olduğu ile doğrudan alakalı olan bir durumdur. Her seans arasında duruma göre bir ya da iki hafta ara verilmekte sonra tekrar devam edilmektedir. Bu tedaviden sonra gül hastalığının eskisi kadar yoğun yaşanması riski mevcut değildir. O yüzden ilaç tedavisine göre çok daha kalıcı sonuçlar veren bir uygulamadır.
2D Lazer ile Rozasea (Gül Hastalığı) Tedavisi ✓
Lazerle Rozasea Tedavisi Kullanım Alanları
Nasıl uygulanır sorusunun yanıtını de üstte bu şekilde verdikten sonra lazer ile rozasea tedavisi kullanım alanları hakkında bilgi vermek gerekir. Gül hastalığının olduğu her yerde normal şartlar altında lazer ile rozasea tedavisi uygulaması yapılmaktadır. Bu sorusunun en çok görüldüğü yerler ise insan yüzünde yanaklar, alın, çene ve burun bölgesidir. Göz bölgesine hiçbir biçimde uygulama yapılmamaktadır.
Lazerle Rozasea Tedavisi 2024 Fiyatları
İşin bir de doğal olarak maliyet kısmı var ve şimdi biraz da lazer ile rozasea tedavisi 2023 fiyatları hakkında bilgi vermenin sırası gelmiş durumda. Elbette diğer lazer uygulamalarında olduğu gibi seans başına ücret alınıyor. Bunun yanı sıra rozasea olan alanın büyüklüğü, hangi alana bu işlemin yapılacağı ve ne tür bir lazer çeşidi uygulanacağına göre fiyatlar bu tedavi biçiminde değişiklik gösterir.
Fiyatları belirleyen bir diğer önemli olan faktör ise lazer ile rozasea tedavisi konusunda hizmet veren sağlık merkezlerinin bu tedavi için uyguladığı fiyat politikasıdır. Her merkez kendisince bir rakam belirlemekte ve ona uygun olarak adım atmaktadır. Fiyatlar yıldan yıla tüm merkezlerde değişmektedir.
Ödeme konusunda ise lazerle rozasea tedavisi ilgili sağlık merkezleri müşterilerine hesaba havale, peşin, kredi kartı ile ödeme, taksit gibi seçenekler sunmaktadır. Bu noktada hastalar kendilerine en uygun olan yöntemi seçerek ödeme yapabilirler.
Lazerle Rozasea Tedavisi Çeşitleri
Diğer lazer uygulamaları örneğin lazer epilasyon ile kıyaslandığı zaman lazerle rozasea tedavisi çeşitleri çok da kapsamlı değildir. İki temel yöntem kullanılır. Bunlardan bir tanesi lazer epilasyonda da kullanılan Nd Yağ Lazer ki bu alanda teknolojide gelinen son noktalardan bir tanesidir. Aşırı derecede yoğun ve büyük olan rozasea problemleri için tercih edilen bir uygulama türüdür.
Diğerleri için dünden bugüne sıklıkla kullanılan lazer ile rozasea tedavileri ise PDL lazer ve IPL lazer türleridir. Her ikisi de tüm kullanım alanlarında güvenle kullanılabilir. PDL lazer özellikle cilt lekelerinde en etkili yöntemdir.
Sonuç olarak lazer ile rozasea tedavisi bu alanında uzman doktorlar tarafından özenle gerçekleştirilir. Yapılan işlem görselliğin böylesine önemli olduğu bir dünyada lazer ile rozasea tedavisi hastanın bu cilt kızarıklığı sorununu hafifleterek kusursuz görünmesine etki eder ki bu da kişilerin mutluluğu ve başarısı için son derece önemli olan olgular arasındadır.
Rozasea Tipleri
- Yüzde kızarıklık ve damarlanma
- Kızarıklık, ödem ve akne benzeri görüntü
- Ciltte kalınlaşma ve kızarıklık
- Göz tutulumu ile seyreden rozasea olarak sınıflandırılabilir.
Rozasea kronik bir rahatsızlık olduğundan hayat kalitesini azaltabilir.
Özgüven kaybı, utanma, kaygı, iş yaşamında problemler ve depresyona neden olabilir. En sık 30-50 yaşları arasında görülür. Açık renk ciltler, sarı saçlılar, aile hikayesi olanlar Rozasea’ya daha yatkındırlar. Erkeklerde biraz daha sık görülür.
Rozasea’nın Sebepleri Nelerdir?
Aslında tam olarak sebebi bilinmemektedir. Kalıtımsal ve immun sistemin aşırı cevabı olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. Ayrıca mide rahatsızlıklarında rol alan bir bakteri ile sıklıkla ilişkili bulunmuştur. Demodeks denilen bir tür cilt akarı Rozasea’lı hastalarda sık olarak bulunur.
Rozasea’yı Arttıran Faktörler Nelerdir?
Kızarıklıkları tetikleyen faktörler şunlardır:
- Sıcak içecekler ve baharatlı yiyecekler
- Kırmızı şarap ve diğer alkollü içecekler
- Aşırı sıcaklıklar
- Güneş veya rüzgâr
- Duygular
- Egzersiz yapmak
- Bazı tansiyon ilaçları dahil olmak üzere kan damarlarını genişleten ilaçlar
- Bazı kozmetik, cilt veya saç bakım ürünleri
Yiyecekler Rozasea’yı Tetikleyebilir mi?
Birçok hastalıklarda olduğu gibi cilt hastalıklarının seyrinde diyet ve beslenme alışkanlıkları etkili olmaktadır. Cilt hastalıklarının tedavisi sırasında hastalığın alevlenmesi veya tekrarlanmasını önlemek için beslenme tedavisi de önemlidir.
Rozasea hastalığının beslenme şekliyle ilişkisi kesin olarak yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Rozaseayı tetikleyen besinler şunlardır;
- Baharatlı yiyecekler
- Alkollü, (özellikle kırmızı şarap) sıcak ve kafeinli içecekler
- Bazı meyveler, marine edilmiş etler ve bazı peynirler
- Kakao ve kakaolu ürünler
- Kırmızı biber ve Arnavut biberi türünde yiyecekler rozaseayı tetikleyebilir.
Rozasea Tanısı Nasıl Konur?
Rosacea tanısı için özel bir test yoktur. Doktorunuz semptomlarınıza ve cild muayyenize teşhisini koyar. Sedef veya lupus hastalıklarını ayırmak için testler uygulanabilir.
Araştırmalar, koyu renkli insanlarda rozaseanın gözden kaçabileceğini veya alerjik reaksiyon veya seboreik dermatit olarak yanlış teşhisler konulabileceğini göstermiştir. Bu nedenle iyi bir dermatolog doktorun değerlendirmesi önemlidir. Civaş Klinik olarak en doğru tanı ve tedavi için çalışmaktayız.
Belirtileriniz gözlerinizi içeriyorsa, doktorunuz değerlendirme için sizi bir göz uzmanına (göz doktoruna) sevk edebilir.