Lazerler akne tedavisi hafif-orta sivilceleri önlemeyi amaçlayan bir tedavi seçeneğidir. Sivilce bakterileri gözeneklerde oluştuğunda cilt iltihaplanır akne lezyonlarına ve lekelere neden olur. Lazerle akne tedavisi UV ışınları ve kimyasallardan daha iyi çalışmaya ve daha az yan etkiye sahiptir. Hafif ten tonlarında ve cildi nüfuz eden ışığı konsantre ederek çalışır.
Lazerle Sivilce Tedavisi Ankara ✓
Sivilce Akne İzi Tedavisi Ankara ✓
Lazerler esas olarak bakterilerin ürettiği porfirinler gibi bileşiklerin öncülüğünde çalışırlar. Lazer ışığı porfirinleri tarafından absorbe edilereka, bakteri duvarına zarar verir ve etkili bir şekilde bakteriyi öldürür. Bu şekilde bakteri sayıları azalır. Lazer tedavisi sebum (cilt yağ) seviyelerini de azaltabilir. Daha düşük sebum seviyeleri akne insidansı ve şiddetini azaltır. Son olarak, lazerler anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler. Akne de inflamasyonun azalması diğer bir etki mekanizması arasında yer alır.
Yaygın görülen akne (Akne vulgaris) genellikle yüzde, boyunda, göğüste, sırtta, omuzlarda ve hatta kolların üst bölgesinde görülebilir. Ergenlik çağında bir çok kişi belli bir ölçüye kadar akne ile karşılaşır. En sık ergenlik çağında görülmekle birlikte her yaş grubunda akne görülebilir. Akne zaman içinde tedavi edilmeden de gerileyebilir, fakat bu süreçte iz riskinden dolayı tedavi ettirmekte fayda vardır.
Akne yaşamı tehdit eden bir hastalık olmadığı halde, hastayı psikolojik açıdan negatif etkileyebilir.
Akne veya sivilceler de ne gibi riskler vardır?
En sık görülen risk veya yan etki akneye bağlı ciltte görülen izlerdir. Bunun dışında kistik akneler büyüyerek içinde cerrahat biriktirip daha agresif tedaviler gerektirebilir. Yukarıda da bahsettiği gibi depresif bir duruma neden olabilir.
Akne nasıl oluşur?
Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak oluş mekanizması anlaşılmıştır. Erkeklerde ve bayanlarda erkeklik hormonu ergen dönemde artarak, yağ bezlerini uyarır ve büyümesine neden olur. Yağ bezlerinin sık olduğu yüz, sırt ve göğüs gibi alanlarda akne sık görülür. Yağ bezleri, bir tür bakteri, hormon ve foliküler hücrelerde aşırı proliferasyonu akne veya diğer adıyla sivilcelerin oluş mekanizmasında rol alır.
Nadiren akne diğer hormon bozukluklarıda akneye sebep olabilir birlikte görülebilir.
Yağ bezleri folikül dediğimiz saçı da içeren bir kanalda bulunur. Yağ bezleri sebum denen yağlı bir maddeyi salgılarlar, bu madde kanal boyunca ilerleyerek deri yüzeyindeki gözeneklerden atılır. Yağ bezi kanalının deriye açıldıkları yere por denilir. Kanaldan salgılanan yağ ve yine kanaldan atılan ölü deri hücreler ile birleşerek deri gözeneklerini tıkar. Böylece bu kanalda rahatlıkla bakteri ürer. Bu bakterilerin ürettiği kimyasal maddeler yağ bezinde iltihabi reaksiyonu uyarır ve böylelikle kanalın duvarı çatlar. Sebum, bakteri ve ölü hücrelerin deri içinde dağılımı kızarıklık, şişme ve iltihabi reaksiyona neden olur.
Temizleme
Derideki siyah noktalar yağ foliküllerinin deriye açıldıkları yerde yağ ve ölü hücrelerin oluşturduğu tıkaçlar sonucunda gelişir ve siyah noktaların kirle alakası yoktur. Normal bir cilt bakımı için cildin iki kere sabunla yıkanması gerekir. Akne kirden kaynaklanmaz. Cildi çok sık ve şiddetli yıkamak aknenin kötüleşmesine neden olur.
Diyet
Akne yediğimiz yiyeceklerle ilişkisi kesin olarak kanıtlanmamış olsada süt, çikolata ve yüksek aklorili diet ile ilişkisi olabileceğine dair yayınlar mevcuttur.
Akne yiyeceklerden bağımsız olarak kendiliğinden iyileşebilen veya kötüleşebilen bir hastalıktır. Tek başına yapılan diyet akneyi kontrol etmeye yetmez. Fakat aknenizi arttıran gıdaları saptadıysanız, bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Herkeste olduğu gibi akneli hastalara da dengeli beslenme tavsiye edilir.
Güneş
Bronzlaşmak akneyi baskılar, fakat bu durum geçicidir. Güneş erken deri yaşlanmasına ve kansere neden olduğundan güneşte ve solaryumda yanmak önerilmez. Bu nedenle akneli hastalar güneş altındayken, yağsız jel veya losyon tarzında güneşten koruyucular kullanmalıdırlar
Kozmetikler
Eğer bir nemlendirici veya fondöten kullanıyorsanız bu ürünün yağsız su bazlı olduğundan emin olun. Üzerinde non-komedojenik ( siyah nokta oluşturmaz) veya non-acnegenic ibaresi bulunan ürünleri kullanın. Her gece makyaj malzemenizi su ve sabunla temizleyiniz. Benzoil peroksit, salisilik asit ve kükürt içeren losyonlar kullanılabilir. Pudra içermeyen yağsız ürünler kapatıcı olarak kullanılabilir. Saç spreyi veya jellerini uygularken yüz bölgesi korunmalıdır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
- Kremler
- Ağızdan alınan ilaçlar
- Lazer ile akne tedavisi