Saç Dökülmesi Neden Olur? Aşırı Saç Dökülmesi Sebepleri

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç; kadın, erkek ve hatta çocuklar için vücudun dış görünüşünü belirleyen, çok önem verilen organlardan biridir. Bu yüzden saç dökülmesi nedenleri herkes tarafından bilinmek istenir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Sebepleri

Erkeklerde Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Sorusunu cevaplamadan önce saçların nasıl büyüdüğünü anlamak gerekir.

Saç büyümesi 3 evreden geçer;

  • anagen evre(büyüme),
  • katagen evre (geçiş),
  • telojen evre (dinlenme)

Saç dökülmesi dinlenme evresinden sonra görülür. Böylece büyüme döngüsü 2 ile 3 yıl içinde tamamlanır. Bu süreçte saç ayda 1 santimetre uzar. Her saç, büyüme döngüsü içinde farklı evrelerdedir.

Saç derinizdeki saçların yaklaşık %90’ı büyüme ve geçiş evresindeyken %10’u da dinlenme evresindedir. Dinlenme evresindeki saçlar 3-4 ay sonra dökülürler ve yerine yeni saçlar çıkar.

Aşırı Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?

Aşırı Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir? Saç dökülmesi, büyüme döngüsünün parçası olarak her gün biraz gerçekleşir ve bu normal bir durumdur. Beklenenden hızlı ve 100 telin üzerinde saç kaybı aşırı saç dökülmesi olarak adlandırılır.

Aşırı saç dökülmesi (normalden fazla) olursa bu bir sorun olarak karşımıza çıkar. Bu noktada saç dökülme nedenlerinin araştırılıp tedavi edilmesi gerekir. Çünkü aşırı saç dökülmesi erkekleri, kadınları ve çocukların psikolojilerini olumsuz etkiler.

Erkek tipi kellik (androgenetik alopesi) en yaygın görülen saç dökülme sebeplerindendir. Erken yaşta saç kaybı başlar ve bu durum genetik yani aileden mirastır. Kadınlarda da genetik saç dökülmesi sorunu, erkeklere oranla daha az görülse de kadın tipi kelliğin sebebidir.

Aşırı saç dökülmesi çoğu kişi için aşamalı olarak kendini gösterir. Uzun bir süre devam eden dökülme erkek tipi kellik ile sonuçlanır.

Bazı kişilerde fiziksel ya da duygusal veya strese bağlı ani saç dökülmeleri görülür. Vücudun bağışıklık sisteminin yavaşlaması sebebiyle para şeklindeki bu dökülmelere saç kıran (alopesi areata) denir.

Hormonlarla ilgili sorunlar saç dökülmesine neden olabilir. Tiroid bezinin çalışmasındaki dengesizlik sonucu saçlarınız dökülebilir. Tiroid hastalığınızın tedavisi sonucunda dökülme durdurulabilir.

Erkeklik veya kadınlık hormonları (Androjenler ve östrojenler) dengesizliği saç dökülmesi nedenlerindendir. Dengesizlik tedavi edilirse saç dökülmesi de sonlanır.

Kadınlarda doğumdan 3-4 ay sonra saç dökülmesi fark edilir. Bu saç kaybı da hormonlarla ilgilidir. Hormonlar hamilelik öncesi seviyeye geldiğinde dökülme de durur.

Bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olur. Kan sulandırıcılar, gut hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ilaçları; A vitamini (çok alınırsa), doğum kontrol hapları ve antidepresanlar.

Kafa derisinde oluşan enfeksiyonlar saç dökülmesine sebep olabilir.

Örneğin mantar enfeksiyonu hem yetişkinlerde hem de çocuklarda dökülmeye neden olabilir. Antifungal ilaçlarla enfeksiyon tedavi edilir.

Bazı hastalıklarda saç dökülmesi hastalığın erken belirtisi olarak ortaya çıkar. Diyabet ve lupus bu tür hastalıklardandır.

Saç koparma bozukluğu (trichotillomania) ya da saç çekme hastalığı saç kaybı sebeplerindendir. Stres ve aşırı endişeye bağlı gelişen bu hastalık psikolojik yardımla tedavi edilebilir.

Tüm bunların dışında bazı saç stilleri, saç şekillendirmek için kullanılan maddeler ve ısı uygulamaları da saçların dökülmesine sebep olmaktadır.

Kanser Saç Döker Mi?

“Aşırı saç dökülmesi kanser belirtisi olabilir mi?” “Ya da kanser saç döker mi” soruları birçok kişiyi endişelendiren sorulardır. Saç dökülmesi tipik bir hastalık belirtisi olmamakla birlikte, saç dökülmesine sebep olan birkaç hastalık vardır. Bazı tiroid sorunları, sedef hastalığı, sifiliz ve polikistik over sendromu saç dökülmesine neden olabilir.

Saç dökülmesi kanser hastalıklarında yaygın bir durum değildir. Tabii bu asla olmayacak da değildir. Saç dökülmesinin kanserden kaynaklandığı çok nadir bazı durumlar vardır.

Bazı kanserlerde çok nadir de olsa saç dökülmesi görülmektedir. Ama bu konudaki sayısal veriler yetersiz olduğu için bir bağlantı kurmak çok güçtür. Saç dökülmesi ile kanser bağlantısının kurulduğu bir örnek, Hodgkin Lenfoma’dır.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı “Kanser Belirtileri” ile ilgili yayınladığı bilimsel yayınların hiçbirinde saç dökülmesine yer vermemiştir.
Yani saç dökülmesini kanserle ilişkilendiren bilimsel bir yayın olmadığı için bizim de saçlarımız döküldüğünde kanser endişesine kapılmamıza gerek yoktur.

Saç dökülmesi kanser belirtisi değil, kanser tedavisinde kullanılan ilaç ve diğer yöntemlerin sebep olduğu bir durum olup tedavi sırasında ortaya çıkar ve tedavi bittikten sonra saçlarınız geri döner.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA
Güncel

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği…