Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Birçok kişi saçları dökülmeye başladığında, “Saç dökülmesine ne iyi gelir?” diye sormaya başlarlar. Ya da, Saç dökülmesinin nedenlerini nelerdir?, diye araştırırlar.

Saç dökülmesi (alopesi) genelde kafa derisi olmakla birlikte tüm vücudu etkileyebilen geçici veya kalıcı bir sorundur. Genellikle yetişkin insanlarda görülmekle birlikte çocuklar dahil olmak üzere herkes bu sorunu yaşayabilir. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne (AAD) göre günde 50-100 saç teli kaybetmek normal bir dökülmedir. Hormonal değişiklikler, kalıtım, tıbbi hastalıklar veya yaşlanmaya bağlı olarak saç dökülmesi yaşayabilirsiniz.

Kafa derinizden aşırı saç dökülmesi kellik olarak tanımlanır. Kellik yaşla birlikte kalıtsal olarak ortaya çıkar ve çok yaygınıdır. Erkelerde daha sık görülür. Birçok insan saçlarının dökülmesinden çok rahatsızdır ve bu sorunlarını gizlemeye çalışır. Bazıları da tedavi yolları ararlar ve alanında uzman (Dermatolog) doktorlarla görüşmek ister.

Saç hastalıkları ve tedavisi konusunda ulusal ve uluslararası alanda ismini duyurmuş, birçok bilimsel çalışmaya imza atmış deneyimli doktorumuz Doç. Dr. Ekrem Civaş ile görüşmek için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saç Dökülmesi Neden Olur?

  • Aile öyküsü (kalıtım): En çok görülen saç dökülmesi nedeni yaşlanmayla ortaya çıkan kalıtsal dökülmedir. Erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik olarak ortaya çıkan bu dökülmeye androjenik alopesi
  • Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar: Menepoz, trioid sorunları, Hamilelik ve doğum gibi hormonal değişiklikler kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olur.
  • Tıbbi durumlar: Vücudun bağışıklık sistemi bazen saç köklerine saldırabilir. Düzensiz bir şekilde oluşan bu saç dökülmesine aleposi areata Saçkıran ve trikotillomani (trikotillomani) adı verilen saç çekme bozukluğu tıbbi durumlara örnek verilir.
  • İlaçlar ve takviyeler: Depresyon, artrit, kalp sorunları, kanser, gut ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçların yan etkisi saç dökülmesine neden olur.
  • Kafaya radyasyon tedavisi: Saçın eskisi gibi çıkmasına neden olabilir.
  • Çok stresli bir olay. Birçok insan, fiziksel veya duygusal bir şoktan sonra saçlarında dökülme fark eder. Bu çeşit saç dökülmesi geçicidir.
  • Saç modelleri ve tedaviler: Saçınızı sıkı sarmayı gerektiren saç modelleri (saç örgüleri gibi), çok fazla saç şekillendirme, çekiş aleposi adı verilen bir çeşit saç dökülmesine neden olur. Saç boyaları ve perma gibi saç işlemleri de dökülmeye neden olabilir. Aşırı saç şekillendirme veya saç örgüsü veya mısır tarlası gibi saçınızı sıkılaştıran saç modelleri, traksiyon(çekiş) alopesi adı verilen bir tür saç dökülmesine neden olabilir.
  • Kafa derisindeki sedef hastalığı, iltihaplanma yüzünden saç köklerinin yok olması (skarlı aleposi), cinsel yolla bulaşan hastalık (frengi) enfeksiyonu da saç dökülme nedenleri arasında sayılır.
  • Biyotin, demir, protein ve çinko eksikliği gözle görülür saç dökülmesi sebeplerindendir.

Saç Dökülmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öncelikle saç dökülmesinin tedavisi neden döküldüğünü bulmak ile başlar. Doğru bir tanı için bu konuda uzman olan bir dermatoloğa gitmekle işe başlamalısınız. Dermatoloğunuz saçınızı muayene ettikten sonra tedaviye ihtiyaç duyup duymadığına karar verir ve sizi buna göre yönlendirir.

Saç dökülmesi nedenine göre dermatoloğunuz size tedavi yöntemleri belirler. Bu tedaviler sonucunda saçınızın dökülmesi tersine çevrilir ya da yavaşlatılabilir.  Yamalı saç dökülmesi (alopesi areata) gibi bazı durumlarda, saç bir yıl içinde tedavi olmaksızın yeniden çıkabilir. Saç dökülmesi tedavileri arasında ilaçlar ve cerrahi bulunur.

Saç Dökülmesi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Bazı saç dökülmesi durumlarında, dökülme kendiliğinden durabilir ve saçınız uzayabilir. Bu durumu hızlandırmak ve kolaylaştırmak için doktorunuz size ilaçla tedavi önerir, evde tedavi planlayabilir. Bu durumlar; doğumdan sonra, önemli hastalık veya ameliyattan sonra, kanser tedavisinden sonra, çok fazla kilo kaybından sonra, Aleposi areata sonrası, sedef hastalığı gibi durumlardır.

Saç Dökülmesi Tedavi Yöntemleri

Minoxidil (Rogaine): Her gün kullanılan bir ilaçtır. Saçın dökülmesini durdurabilir ve büyümesini sağlayabilir.

Evde Kullanım İçin Saç Lazeri: Evde kullanması kolay olan saç lazer ile düşük seviyeli laser terapisi (low level laser teraphy) saçlarınızın canlanmasını sağlarken dökülmesini de yavaşlatır.

Mikro İğneleme: Minik iğnelerden oluşan bir cihaz ile birlikte kullanılan minoxidil saç dökülme tedavisinde iyi sonuçlar verir.

Kortikosteroid enjeksiyonları: Saçınızın yeniden büyümesi için doktorunuz kelleşen ve incelmiş bölgelere bu ilacı enjekte eder. Bu iğneler 4-8 haftada bir yapılır. Özellikle aleposi areata da iyi sonuçlar veren bir uygulamadır.

SAÇ EKİMİ: Etkili ve kalıcı bir yöntemdir. Erkek (veya kadın) tipi kellik için saçsız bölgeye ekim yapılır. Ekimden 6 ay sonra saç çıkmaya başlar.

Trombositten Zengin Plazma Tedavisi (PRP): Yapılan çalışmalar güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olduğunu gösteriyor. Tedavinin ilk birkaç ayında saç kaybı görülür. Sonrasında saçlar büyümeye başlar.

Finasterid (Propecia): Erkekler için kullanılan bir ilaçtır. Hap olarak alınır. Saç dökülmesinde yavaşlama sağlar ve saçları uzatabilir. İleri yaştaki erkeklerde daha çok işe yarayabilir.

Sonuç olarak;

  • Her çeşit saç dökülmesi tedavi edilemez, ancak doktorunuz saçınızın daha fazla dökülmesini önleyebilir.
  • Tedavinin sonuçları uzun sürebilir.
  • Tedavi yöntemleri herkes için farklıdır hatta aynı dökülme tipi için bile farklı yöntemler işe yarayabilir.
  • Doktorun tedavi planına uyma ve tedaviyi aksatmadan doğru uygulama çok önemlidir.
  • Saç dökülmesi inatçıdır, doğru doktoru ve yöntemi bulana kadar farklı tedaviler denemeyi gerektirir.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

  1. Saçınızda dökülme olduğunu fark ettiğiniz zaman öncelikle bir dermatoloğa gitmenizi öneririz. Çünkü erken teşhis tedavide iyi sonuçlar getirir.
  2. Saçınızı yıkarken ve şekil verirken travmatize etmemeye özen göstermelisiniz.
  3. Saçınızı kurutmayan bir şampuan ve yıkamadan sonra nemlendiren bir saç kremi kullanmalısınız.
  4. Kızgın yağ tedavisi saçınızı ısıtarak kırılgan saçlara daha çok zarar verir. Kızgın yağ tedavisinden vazgeçin.
  5. Evde boyama, perma, kimyasal düzleştirmeleri bırakın. Bunları yapmak istiyorsanız saç konusunda eğitimli iyi ürünler kullanan salonları tercih etmelisiniz. Nemlendirici bir saç kremi kullandığından emin olmalısınız.
  6. Saç maşası, düzleştirici ve sıcak tarak kullanımını sadece özel günlerle sınırlandırın.
  7. Fön makinenizi en düşük ısıda kullanmaya çalışın. Havlu ile iyi kurutursanız fönleme de kısa sürer ve saçınız daha az zarar görür.
  8. Saçınızı sıkıca geri çeken, topuzlar, at kuyruğu, mısır tarlası ve örgüler yaparak travmatize etmemelisiniz. Bu tip saç şekilleri sık yapıldığında kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.
  9. Saç çekme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmelisiniz.
  10. Sigara içmek vücutta saç dökülmesini arttıran enfeksiyonlara neden olabilir.
  11. Sağlıklı beslenmelisiniz. Demir, protein içeren besinleri eksikliği saç dökülme sebeplerindendir.
  12. Her gün çok az kalori almak da saçları dökülmesini arttırabilir.
  13. Saçınızı uzatmak için ek olarak bazı vitaminleri (biyotin, A, E vitamini gibi) almadan önce vücudunuzda eksik olup olmadığını test ettirmeniz gerekir. Çünkü gereksiz vitamin kullanımları başka sorunları tetikleyebilir hatta saç dökülmenizi arttırabilir.
  14. Saç dökülmesini durduran şampuanlar” etiketlerinden etkilenmeden önce yapmanız gereken saçınızın özelliklerini bilerek araştırma yapmaktır. Saç tipi, saç  sorunları, şampuanın pH seviyesi, içerikleri saç dökülmesini önleyen şampuan seçimi için önemlidir.
Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA
Güncel

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği…