Saç Ekimi Sonrası Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Saç Ekimi Sonrası Özel Bir Beslenme Önerilmekte Midir?

Saç ekimi sonrası beslenme düzeni nasıl olmalıdır? Saç ekimi tüm dünyada en sık yapılan cerrahi işlemlerden biridir. İşlem yaklaşık 8-9 saat sürer ve karar verme süreci hastalar için zorlu olup, saç ekim cerrahları içinde bilgi deneyim beceri gerektirir. Bu zorlu sürecin sonunda elde edilen güzel sonuçların devamı için bakım sonrası talimatlar önemlidir. Bazı hastalar donör bölgenin daha hızlı iyileşmesi ve nakledilen köklerin daha iyi yerleştirilmesi için nasıl bir diyet izlemeleri gerektiğini merak etmektedirler.

Temel besin maddelerinden (mineraller, vitaminler, proteinler ve yağ asitleri) yoksun diyet, normal saç döngüsünün kesintiye uğramasına, foliküllerin yeni saç üretememesine neden olabilir. Ayrıca sigara ve alkol gibi faktörlerin de iyileşme süreci üzerinde olumsuz etkileri vardır.

 

Saç Ekimi Sonrası Gerekli Besinler Nelerdir?

Aslında bu tarz bir diyet tüm vücut dokuları için temel ve sağlıklı besin öğeleri olup sadece saç ekimi için değil genel sağlığımız içinde faydalı  olacaktır.

  1. Proteinler: Protein, saç ve tüm vücut dokuları için önemli bir kaynaktır. Bu, sürecin sürdürülmesine ve onarılmasına yardımcı olur. Saç ekiminden sonra hastaların proteinden zengin beslenmeleri hem daha hızlı iyileşmelerine hem de saçların uzamasına yardımcı olmalıdır. Et, kümes hayvanları, balık, süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi yüksek kaliteli protein açısından zengin besinler hastalar için iyi seçenekler olabilir.
  2. Vitaminler: Tüm vitaminler (A, B, C, D, E) vücut sağlığı ve ayrıca saç için gereklidir.
    • Özellikle B kompleksi vitaminleri saçların uzamasına ve yaraların iyileşme sürecine yardımcı olur. Tavuk, Et, Muz, Avokado, Esmer Pirinç, Kuruyemiş ve Yumurta B kompleks vitaminlerini içerir.
    • Ayrıca D vitamini saç sağlığında önemli bir yere sahiptir. Bazı araştırmalar, düşük D vitamininin bazı alopesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Güneşe maruz kalma çok önemli bir D vitamini kaynağıdır. Aksi takdirde hastalar D vitaminini karaciğer, balık, mantardan alabilirler.
    • C vitamini antioksidan moleküldür ve iyileşme sürecinde rol oynar. Ayrıca kolajen ve elastin üretimine yardımcı olur. Saç ekimi sonrası hem alıcı hem de donör bölgenin iyileşmesine katkı sağlar. C vitamini açısından zengin olan bazı besinler şunlardır; Biber, Kale, Kivi, Brokoli, Çilek ve Narenciye.
  3. Demir: Demir, yeterli kan hemoglobin düzeylerinin korunmasına yardımcı olarak iyileşme süreci için önemlidir. Ayrıca demir saç dokusu için önemlidir ve ayrıca saçın iyi uzamasına neden olan uygun oksijen akışına yardımcı olur. Et, balık, yumurta, fasulye, bakliyat, yeşil sebzeler ve kuru meyveler demir kaynaklarıdır.
  4. Çinko: Çinko, yeni cilt dokusunun oluşması ve yaraların iyileşmesine yardımcı olması açısından önemlidir. Çinko içeren besinler kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, süt, peynirdir.

Saç ekimi ve diyet ile ilgili yüksek düzeyde kanıta sahip çalışmalar olmamasına rağmen yukarıda bahsedilen besinler saç ekimi sonrası faydalı olabilir. Türkiye’nin en kapsamlı saç ekim merkezlerinden olan Civaş Klinik olarak saç ekimi sonrası hastalarımıza hastalarımıza Akdeniz tipi beslenmenin de faydalı olabileceğini öneriyoruz.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA
Güncel

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği…