Saçlar hayatımızda kozmetik ve estetik görüntünün yanı sıra saçlı derinin güneşin zararlı etkilerinden ve soğuk gibi çevresel faktörlerden korunması, sahip olduğu yağ bezlerinden kaynaklanan feromenler sayesinde çekicilik etkisi gibi rolleri vardır.
Bu yüzden saç hastalıklarının çoğu ciddi bir yakınmaya neden olmadığı halde hastalar tarafından önemli bir sorun olarak kabul edilip acil tedavi beklentisi oluşturur.
20 yılın üzerinde saç hastalıklarının tanısı, cerrahi, medikal ve kozmetik tedavileri ile ilgilenmekteyiz.
Kliniğimizde saç hastalıklarının tanısında yapay zeka ile birlikte klinik ve laboratuvar tanı yöntemlerinden faydalanmaktayız.
Aşırı kıllanması (hirsitusmus) olan hastalarımızı gerekli ise hormonsal tedaviler eşliğinde gelişmiş lazer epilasyon teknolojileri ile tedavi etmekteyiz.
Saç Hastalıklarının Sınıflaması
1.Alopesiler
-
- Patern Alopesiler
- Unpatern Alopesiler
- Genetik Olanlar
- Edinsel
- Lokalize Alopesiler
- Konjenital veya Edinsel olabilir
- Skarlı Alopesiler
- Primer skarlı alopesiler
- Sekonder skarlı alopesiler
- Lokalize Alopesiler
2. Yapısal Saç Kılı Bozuklukları
-
- Doğumsal Saç Yapı Bozuklukları
- Edinsel Saç Yapı Bozuklukları
3.Hirsitusmus ve hipertrikoz
4.Saçlı deri enfeksiyonları
Saç hastalıkları; kompleks bir hastalık grubu olup birden fazla faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Saç dökülmesi her yaşta erkek ve kadını etkilemekte; hastalar için üzüntüye, depresyona ve özgüven kaybına sebep olabilmektedir.
Saç hastalıklarının tanı ve tedavisi uzmanlık gerektirmektedir.
Doğru tanı ve etkili tedaviye ulaşabilmek için Dermatoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmek ve muayene edilmek gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte saç hastalıklarının tanı ve tedavisinde yeni yöntemler kullanılmaya başlanmıştır.
Saç Derisi Hastalıkları ve Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
- Androgenetik alopesi (AGA)
- Erkek androgenetik alopesisi (Erkek Tipi Saç Dökülmesi, Erkek tipi genetik saç dökülmesi, MPHL)
- Kadın androgenetik alopesisi (Kadın Tipi Saç Dökülmesi, Kadın tipi genetik saç dökülmesi, FMHL)
- Tellogen effluvium,
- Alopesi areata,
- Saç şaftı (kıl şaftı) hastalıkları ve yapısal saç bozuklukları,
- Diğer Dermatolojik hastalıklara bağlı saç dökülmeleri (Liken pilanopilaris, diskoid lupus, follikülitis dekalvans gibi primer sikatrisyel alopesiler, mantar hastalıkları).
Saç Hastalıkları Tanı ve Değerlendirme Yöntemleri Nelerdir?
Tüm hastalıklarda olduğu gibi saç hastalıklarında da doğru tanıya ulaşmak için hastanın hikayesi, muayenesi ve kan testleri en önemli yöntemlerdir. Bunun yanında saç dökülmesini tanısı için çeşitli yöntemler ve tanı araçları kullanılmaktadır.
Saç Dökülmesi Tanısında Kullanılan Noninvazif Yöntemler
- Fotofinder / Trikovision/ Trikoskopi: Saç hastalıklarının tanısında kullanılan en modern yöntemlerden birisidir. Özel bir yazılım destekli olarak, 70 kata kadar büyütme, 1000 HD görüntü kalitesi ile saçlı deri, foliküler üniteler ve kıl şaftları değerlendirilebilmektedir. Makro ve mikro fotoğraflar alındıktan sonra 1 cm2 lik traşlanan alan boyanarak kaydedilir, hasta 48-72 saat sonra klinikte resimlenerek Anagen/Telogen oranları hesaplanır. Karmaşık durumlar için ise mevcut kayıtlar Tricolab Almanya adresi ile internet ortamında paylaşılarak ileri inceleme talep edilebilmesine imkan sağlar.
- Günlük saç dökülmesinin hesaplanması: Günlük ortalamaa 100-150 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle günlük saç dökülmesi tespiti önem arz etmektedir.
- Standart yıkama testi: Belli bir süre boyunca saçların yıkanarak bir gazlı bezde toplanarak uzunluklarına göre sayılması işlemidir. Özellikle kadın hastalarda genetik saç dökülmesinin ayırıcı tanısında kullanılır.
- Pull test: Çekme testi olarak da adlandırılır.
- Standart fotoğraf ile hasta takibi
- Saç ağırlığının ölçülmesi
- Trikogram/Hair pluck test: 60-80 saç delinin çekilerek mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Dökülen saçların bulunduğu evre mikroskop altında değerlemdirilir.
- Hair check ile saç ölçümü: Belli miktarda saçın belli bir alanda ölçülerek azalmanın öğrenilmesi ve tedavi ile iyileşmenin takibini içerir. 3 ay ara ile yapılır. Saç dökülmesi nedeni ile takip edilen hastada düzelme veya kötüleşmeyi objektif olarak takip edebilmemizi sağlar.
- Dermatoskopik muayene: Kıl kökleri ve saçlı derinin dermatoskop ile muayenesini içerir. Dijital olanlarda hesaplama otomatik olarak yapar.
- Mikroskop ve Elektron mikroskop incelemesi: Saçın yapısal bozuklukları, saç şaftını etkileyen hastalıklar ile doğumsal saç hastalıklarının tanısında kullanılır.
- Saç yapısının mikroskop altında incelenmesi: Saçın yapısal bozuklukları, saç şaftını etkileyen hastalıklar ile doğumsal saç hastalıklarının tanısında kullanılır. Ayrıca tanısında KOH %10 ile nativ preparat hazırlanarak mantar hastalıklarının tanısında kullanılır.
- Mantar aranması: KOH %10 ile nativ preparat hazırlanarak mantar bakılması
- Fototrikogram: Saç yoğunluğu, saç kalınlığı ve saç uzamasını ölçen bir testtir.
Saç Dökülmesi Tanısında Kullanılan İnvazif Yöntemler
Saçlı Deri Biyopsisi: Hastalıklı bölgeden alınan saçlı deri biyopsisinin patolojik olarak incelenmesi, saç hastalıkları tanısında kullanılan en faydalı yöntemlerden biridir. Genellikle 4-5 mm çapında bir doku yeterli olmaktadır. Genel olarak Punch biyopsi tekniği kullanılmaktadır. Alınan numune hem vertikal hem de horizontal olarak incelenmelidir. Bu nedenle elde edilen biyopsi iki parçaya bölünerek gönderilmektedir.
Laboratuvar testleri: Kan testleri ile tam kan sayımı değerleri, demir, hormon, mineral ve vitamin sevilerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Özellikli durumlar için geniş otoantikor panelleri (ANA, ENA..) istenmektedir.