Sebase Hiperplazisi Nedir?

Sebase Hiperplazisi Nedir, Ankara Sebase Hiperplazisi TedavisiSebase Hiperplazisi Nedir?

Yağ bezi hiperplazisi (SGH), yağ bezlerine bağlı oluşan, sarımsı veya ten renkli küçük kabarıklıklardır. İyi huylu bu şişlikler yüz gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, özellikle alın ve burun çevresinde daha sık görülür.

Kıl foliküllerini çevreleyen yağ bezlerinin aşırı büyümesine bağlı oluşan hiperplazisi çıkıntısı ortasında küçük bir çukur varmış gibi görünebilir. Bu durum şişliğin oluştuğu yerdeki kıl köküdür.

Sebase hiperplazisi şişliklerinin üzerinde kılcal damarlanmalar da görülebilir.

Yağ Bezi Büyümesi (Sebase Hiperplazisi) Kimlerde Görülür?

Bu durum genellikle orta yaş ve üzerindeki yetişkinleri, çoğunlukla erkekleri etkiler. Araştırmalara göre sağlıklı nüfusun %1’inde görüldüğü saptanmıştır. Nadir de olsa bazı gençlerde de görülebilmektedir. Özellikle yağlı cilt tipine sahip olan, genetik yatkınlığı ve hormonal değişikliklere bağlı olarak yağ bezi büyümesi oluşabilir.

Bazı kronik hastaların tedavisine bağlı olarak sebase hiperplazisi gelişebilir.

Sebase Hiperplazisi (Yağ Bezi Büyümesi) Kanser Belirtisi Midir?

Yağ bezi büyümeleri sonucu oluşan bu şişlikler kanser değildir. Tamamen iyi huylu lezyonlardır. Ancak bazı cilt kanserleri bu duruma benzeyebilir, yağ bezesi aşırı büyümüş ise bir dermatoloğa görünmek gerekebilir.

Sebase Hiperplazisi Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Sebase hiperplazisi İyi huylu bir rahatsızlıktır tedavi gerekmeyebilir. Genellikle estetik kaygılar ya da lezyonların büyümesi durumunda tedavi edilmesi tercih edilebilir.

Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:

Lazer Tedavisi: Lazer, etkili ve güvenli bir seçenektir. Lezyonları hedef alarak küçültür ve yok edebilir. Bunu yaparken sağlıklı cilde zarar vermez. Kısa sürede iyileşme, minimal rahatsızlık ve iz kalmadan tedavi gerçekleştirilebilir. Lazerle tek bir tedavi lezyonların %90’nını giderebilir.

Kriyoterapi: Lezyonun dondurularak küçültülmesi işlemidir. Ancak bu yöntem bazen iz bırakabilir.

Fotodinamik Terapi: Cilde uygulanan özel bir madde ışık aracılığıyla etkinleştirilerek yağ bezelerinin küçülmesini sağlayabilmektedir.

Elektrokoterizasyon: Yüksek elektrik akımı ile lezyonlar yakılarak küçültülür ve yok edilir.

Retinoid Kremler: Topikal retinoid içerikli kremler, yağ bezlerini küçültür ve yeni oluşumları engelleyebilir.

Tedavi seçenekleri kişiye özel olarak belirlenir, lezyonların sayısı, bulunduğu yerler, boyutları tedavi yöntemine etki eden faktörlerdir.

Lazerle Hiperplazisi Tedavisi Ne kadar Sürer?

Uygulamadan önce ağrı hissi oluşmaması için uyuşturucu jel sürülür ve bir süre beklenir. Her lezyonun tedavisi 5-10 saniye sürer. 10- 15 dakika içinde 60-70 lezyon tedavi edilir.

Genellikle bu işlemde iki lazer kullanılır. Biri sebase hiperplazisinin bulunduğu yerler için, diğeri de güneş hasarlarının tedavisinde kullanılmaktadır.  Tedavi 1-1,5 saat içinde tamamlanır.

Sebase Hiperplazisi Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Bu durumun yağ bezlerinin aşırı büyümesine bağlı olarak oluştuğunu söylemiştik. Lezyon oluşumuna sebep olan faktörler tam olarak anlaşılmamış olsa da aşağıdaki faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir:

Hormonal Değişiklikler:

  • Yağ bezleri androjenlere karşı çok duyarlıdır. Androjen seviyelerinin ilerleyen yaşla birlikte azalması, sebosit döngüsünü de yavaşlatır. Hücresel devirdeki bu yavaşlama bezin içindeki sebositlerin sıkışmasına ve bunun sonucunda da sebase hiperplazisiyi uyarırlar.
  • Erkeklerde genellikle ileri yaşlarda görülürken, kadınlarda menopozdan sonra gerçekleşebilir.
  • TSH, insülin ve hidrokortizonun hormonal etkisi yağ bezlerini genişletebilir.
  • Sebase hiperplazisi, organ nakli tedavisi gören hastalarda rastlanan bir durum olmuştur. Ayrıca HIV tedavisinin bir yan etkisi olarak bildirilmiştir.
  • Genetik yatkınlık nedenleri arasında olabilir.
  • UV Işınları hiperplazisi gelişimini tetikleyebilir.
Yağ Bezi Hiperplazisi Kendiliğinden Geçer Mi?

Genellikle kendiliğinden geçmez. Bu durum ancak tedavi edilerek geçirilebilir, zamanla tekrarlayabileceği de unutulmamalıdır.

Sebase Hiperplazisi Kremlerle Giderilebilir Mi?

Teorik olarak retinoid içerikli kremlerin sebase hiperplazisiyi azaltacağı düşünülür ve dermatologlar tarafından fotoyaşlanmayı azaltmak için retinoid içerikli kremler yazılır. Reçetesiz satılan retinoller sebase üzerinde çok etkili olmayabilir.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA
Güncel

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği…