Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği olmayan bir cilt problemidir. Saçlı kafa derisine tutunan SD beyaz veya sarı renkli kabuk veya toz şeklinde pullanmalara ve cilt yüzeyinde kırmızı lekelere neden olurken cilt yüzeyinde de tutunum gösterebilir.
Vücudumuzda seboreik dermatit yağ bezlerinin yoğun faaliyetinin olduğu bölgelerde gözlemlenir. SD tedavi ile semptomları kaybolan ve zaman zaman alevlenen, ömür boyu süren bir cilt rahatsızlığıdır.
Seboreik dermatit saçlı deride tutunan yaygın bir cilt rahatsızlığı olup kafa derisinde oluşan kepekle yakından ilişkilidir. Seboreik Dermatit (SD) de kepek durumu, vücudun seboreik bölgelerini etkileyen hastalığın sürekli belirtilerinden biridir. Kepek, iltihaplanma olmadan saçlı deride gözle görülen pul pul dökülen cilt sorunudur.Saçlı deride salgılanan yağlar, deri yüzeyinde mantar kolonizasyonu, hastalarda oluşan bireysel duyarlılık ve bu faktörlerin kendi arasındaki etkileşimler kepeğin oluşumunda katkıda bulunur.
Seboreik Dermatit tedavisinde kullanılan şampuanlar ketokonazol, çinko pirition, selenyum disülfür, siklopiroks olamin içerir. Nadir durumlarda itrakonazol, terbinafin ve flukonazol içeren oral antifungal ilaçlarda kullanılabilir. Topikal steroid losyonları ve şampuanlar iltihabı azaltmak için kullanılabilir.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Seboreik Dermatit Gözlemlenir?
- Sırt
- Göğüs
- Alın
- Burun
- Kulak arkası
- Göbek deliği
- Kaş bölgesi
- Kol,bacak ve kasık kıvrımlarında Seboreik Dermatit görünebilir.
Seboreik Dermatit Bulaşıcı Bir Hastalık mıdır?
Hayır. Seboreik dermatit bulaşıcı bir hastalık değildir. SD, saçlı deride ve diğer cilt yüzeylerine dahil olmak üzere hastaya ciddi bir zarar vermez. Kafa derisinde ve vücudun diğer bölgelerinde kırmızı, kuru, pul pul dökülmüş, kaşıntılı deri şeklinde semptomlarla görülür. Semptomları ilaç tedavileri ile kontrol altına alınabilir.
Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?
Doğal olarak yağlı bir cilde sahip bireyler seboreik dermatite yakalanma olasılığı diğer bireylere göre daha yüksektir. Ailesinde sedef hastalığı öyküsü olan insanlar SD yakalanma olasılığı diger insanlara göre daha yüksektir.
Soğuk Hava Koşulları Seboreik Dermatit Hastalığına Sebep Olur mu?
Hayır. Kuru ve soğuk bir yerde yaşıyorsanız, hava koşulları seboreik dermatite neden olmaz. Ancak mevcut Seboreik Dermatit rahatsızlıgınızı daha kötü bir hale getirebilir.
Hangi Sağlık Sorunlarından Sonra Seboreik Sermatite Yatkınlık Artar?
Bağışıklık Sorunları:
- Kullanılan organ nakli alıcıları
- Yetişkin Hodgkin Lenfoması
- Yetişkin Non-Hodgkin Lenfoma
- HIV (insan immün yetmezlik virüsü) enfektesi
Psikolojik Etkenler:
- Ciddi depresyon sonrası
Nörolojik Hastalıklar:
- Parkinson hastalığı
- Tardif Diskinezi
- Epilepsi
- Fasiyal sinir felci
- Omurilik yaralanması
Genetik Problemler:
- Down Sendromu
Seboreik Dermatitin Belirtileri Nelerdir?
- Kepeklenme: kafa derinizde kaşıntılı beyaz pullar
- Cilt yüzeyinde oluşan kırmızı pullanmalar
- Bebeklerin başlarında huysuz sarı pullar (beşik başlığı). Beşik başlığı kaşınmamalıdır, ancak kaşınmak bölgede ek iltihaplanmaya neden olabilir ve deriyi kırarak kanamaya veya hafif enfeksiyonlara neden olabilir.
- Blefalit göz kapaklarınızın kenarlarında pullu kızarıklık
- Kalınlaşan deri: Yüzünüzün her iki yanında pullardan oluşan pembemsi plaklar.
- Göğsünüzde ve saç çizginizde çiçek yaprağı veya halka şeklinde pullar.
- Cinsel organlarınızın, koltuk altlarınızın ve göğüslerinizin altındaki kıvrımlarda ve kırışıklıklarda kızarıklık.
- Yanaklarınızda ve gövdenizin üst yarısında iltihaplı saç kökleri.
Seboreik Dermatitin Nedenleri Nelerdir?
Seboreik dermatitin kesin olarak bilinen bir nedeni yoktur. Hastalığı tetikleyen birden fazla neden olabilecegi düşünülmektedir.
- Malassezia adı verilen, herkesin cildinde bulunan ancak bazı kişilerde aşırı büyüyen bir maya türü.
- Artan androjen seviyesi (bir hormon).
- Artmış cilt lipitleri seviyesi.
- Enflamatuar bir reaksiyon.
- Aile öyküsü (dermataileden geçer).
Seboreik dermatiti tetikleyen veya kötüleştiren diğer faktörler şunlardır:
- Soğuk ve kuru iklim.
- Yağlı cilt.
- Alkol bazlı losyonlar kullanmak.
- Rosacea, sedef hastalığı ve akne dahil olmak üzere diğer cilt bozukluklarının öyküsü.
Hava Durumu Seboreik Dermatiti Kötüleştirir mi?
Evet. Kış aylarında kuru hava, seboreik dermatitinizi daha da kötüleştirecektir. Dermatit yaz aylarında hafifler. Güneşin UV-A ve UV-B ışığının seboreik dermatite yakalanan hastaların cildinde aşırı büyüyen maya türlerini öldürdüğü gözlemlenmiştir.
Beslenme Alışkanlıkları Seboreik Dermatiti Tetikler mi?
Beslenme ve diyet ile seboreik dermatit arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Seboreik Dermatit ve Sedef Hastalığı Arasındaki Fark Nedir?
Sedef hastalığı ve seboreik dermatit birbirini taklit edebilir. Her ikisi de pullarla kırmızı deri parçalarıdır. Her ikisi de kafa derinizde ve sırtınızda bulunabilir.
Sedef hastalığı, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığının pulları genellikle seboreik dermatitinkinden daha kalındır. Bu ölçeklerin kenarları çok iyi tanımlanmıştır. Kafa derisinde sedef pulları beyaz veya sarıdan çok gümüş rengine yakındır.
Seboreik dermatit ve sedef hastalığının örtüştüğü sebopsoriasis adı verilen bir durum vardır. Bu durumda, her iki hastalığında semptomlarına sahipsinizdir. (hem kafa derisinde hem de sırtta kaşıntılı beyaz ve gümüş rengi pullar)
Sedef hastalığınız veya seboreik dermatitiniz olup olmadığı konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza danışmanız gerekir.
Seboreik Dermatit Saç Dökülmesine Neden Olur mu?
Hayır, seboreik dermatit saç dökülmesi ile birebir ilişkili degildir.
Seboreik Dermatit Akne ile İlişkili midir?
Seboreik dermatit ve akne vücudunuzun aynı yerlerinde aynı anda ortaya çıkabilir. Her ikisi de cildinizdeki yağlardan etkilenir. Aknesi olan kişilerde kepek olma olasılığı daha yüksektir.
Seboreik Dermatit Nasıl Teşhis Edilir?
Seboreik dermatitdin teşhisi ciltde direk görünüm sağladığı için kolaydır. Kan, idrar veya alerji testlerine gerek duyulmaz. Ancak SD tedaviye yanıt vermiyorsa dermatoloğunuz diğer hastalıkları ekarte etmek için cilt biyopsisi yapabilir.
Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?
Seboreik dermatit herhangi bir tedavi almadan kendi kendine iyileşme göstermez. Tedavi tipi, vücudun etkilenen bölgesine ve durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır.
Tedavinin amacı seboreik dermatitin gözle görülür belirtilerini, kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaktır. Tedavi, reçetesiz satılan ürünlerin ve reçeteli ürünlerin kullanımını içerir. Reçeteli ürünler arasında topikal antifungaller, kalsinörin inhibitörleri ve kortikosteroidler bulunur. Devam eden bakım tedavisine sıklıkla ihtiyaç duyulur.
Bazı durumlarda Seboreik Dermatit için kombinasyon tedavilerini kullanmanız gerekebilir:
Bebeklerde – Beşik başlığı: Beşik başlığı genellikle çocuklarda 8 ile 12 aylıkken tedavi olmadan geçebilir. Hafif bir bebek şampuanı ile günlük olarak tedavi edilebilir. Ciltte enfeksiyona yol açabilecek bir kırılmaya neden olmamaya dikkat edin. Sorun devam ederse veya bebek rahatsız görünüyorsa ve kafa derisini kaşıyorsa, çocuk doktorunuza veya dermatoloğunuza başvurun. Reçeteli bir şampuan veya losyon yazabilir. Etkilenen cildin diğer bölgeleri hafif bir steroid losyon ile tedavi edilebilir.
Ergenler ve yetişkinlerde Seboreik Dermatit: Hafif seyreden SD için selenyum, çinko pirition veya kömür katranı içeren kepek şampuanlarını kullanabilirsiniz. Orta ile şiddetli SD yaşıyoruz Dermayologunuza danışmanız gerekir.
Seboreik Dermatit Hastalarına Saç Ekimi Yapılabilir mi?
Seboreik Dermatitti olan hastalara saç ekimi tedavisi yapılabilir. Saç ekimi tedavisini almadan önce hastanın seboreik dermatit tanısını doğru olarak alması gerekir. SD, saç ekimi için herhangi bir risk içermez.
Seboreik Dermatit Riskimi Nasıl Azaltabilirim?
Seboreik dermatiti önlemek için yapılabilecek çok az şey var. Beşik kaşlığı evde basitçe tedavi edilebilir. Seboreik dermatitli bir genç veya yetişkinseniz, normalden daha yüksek androjen seviyelerine, cildinizde daha yüksek lipid seviyelerine veya cildinizin yüzeyinde her zaman bulunan mayaların aşırı büyümesine sahipseniz SD yakalnma olasılığınız daha yüksek olacaktır.
Riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı basit önlemler nelerdir;
- Bol bol dinlenmeye özen göstermek
- Duygusal stresinizi kontrol etmek
- Günlük küçük dozlarda güneş ışığı (UV ışığı) almak
İlaçlı şampuanları ve cilt ürünlerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Yetersiz tedavi veya uygun olmayan tedavi, durumunuzun alevlenmesine ve sağlık uzmanınıza tekrar ziyaretlere neden olabilir.
Seboreik Dermatit hastasıyım, Doktora Ne Zaman Görünmeliyim?
Seboreik Dermatit belirtilerini gözlemleye başladığınızda en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız. SD tedavisi aldığınız dönemde hastalığın kötüleştiğini gözlemlerseniz doktorunuzdan kontrol randevusu almanız tavsiye edilir. Doktorunuz tedavi için kullandığınız ilaçların dozlarını değiştirebilir veya yeni bir ilaç tedavisine başlayabilir.