Frontal fibrozan alopesi çoğunlukla kadınlarda görülen çok nadiren erkeklerde de görülebilen kalıcı saç dökülmesi hastalığını tarif eder. Yapılan çalışmalarda Frontal fibrozan alopesili hastaların %3 ünü erkek hastalar oluşturmaktadır. Frontal fibrozan alopesi saç çizgisi, kaşlar, favoriler ve vücut kıllarını tutabilir. Hastalara geç tanı konulmasının en önemli nedeni Androgenetik alopesi ile karıştırılmasıdır. Bu sebeple teşhis kolayca atlanabilir. Geç tanı konulması saçların geriye dönüşsüz olarak kaybına neden olur.
Erkeklerde Frontal fibrozan alopesinin erken evreleri genellikle favori ve sakal dökülmesinin yanı kendini gösterirken kadınlarda saç çizgisinde çekilme ve kaş dökülmesi eşlik eder. Favori kaybı en tutarlı görülen değişiklikler arasında yer aldığından mutlaka değerlendirilmelidir. Bunun yanında yüzde papüler lezyonlara %20-30 oranında rastlanır.
Sakal, kaş ve favori değişikliği Frontal fibrozan alopesili erkeklerin %50-75’inde sakal değişiklikleri, yarısında da vücut kıllarında değişiklikten söz edilebilir.
Tabii ki, sakal takan erkeklerin sakallarındaki değişiklikleri fark etme olasılığı daha yüksektir. Vücut kıllarının dökülmesi (kollar, bacaklar, kasık kılları) yaygındır ve en az %50’si vücut kıllarında değişiklik olduğunu bildirecektir. Kolayca gözden kaçabilir ve yaşlanma veya giyim veya kan akışı sorunlarından kaynaklanan sürtünme ile karıştırılabilir. %20-50’sinde yüz papülleri vardır.
Frontal fibrozan alopesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Daha çok postmenapozal kadınlarda görülen sebebi tam olarak bilinmeyen skatrisyel alopesiler grubunda yer alır. Genellikle semptom yoktur ve başlangıçta sadece seyrelme olarak kendini gösterebilir. Lezyon bölgesinde kızarıklık ve pullanma görülebilir.
Erken evrelerde saç derisindeki değişiklikler kolaylıkla seboreik dermatit ve psöriazis gibi deri hastalıkları ile karıştırılabilir. Belirgin perifoliküler kızarıklık ve squamlar genellikle bunun sadece seboreik dermatit olmadığına dair bir ipucudur (seboreik dermatit de beraberinde mevcut olabilir).
Trikoskopik muayene kıl köklerinde eritem ve kıl çevresindeki değişiklikler ile hastalığın tanısının kolaylıkla konulmasını sağlar.
Androgenetik alopesi erkeklerde FFA de şaşırtıcı olarak yaygın olarak görülür. Ancak bugüne kadar aralarındaki ilişki kanıtlanmamıştır. Özellikle erkeklerde AGA nin yaygın görüldüğü bilinmektedir.
FFA tedavisi için lokal krem, solüsyon ve enjeksiyonlar kullanılabilir. Hastalığın durumuna göre ağızdan ilaçlar verilebilir. Tedavi genellikle 3-6 ay sürer.
Erken teşhis ve tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanması saç kaybını durdurmak için çok önemlidir.