Subsizyon tedavisi, birkaç saat içinde gerçekleşen ayakta tedavi prosedürüdür. Hastaya, lokal anastezi yapılarak deri altına girilen özel iğnelerle, yara izlerinin normal deri seviyesine yükseltilmesi sağlanır. Deri altına uygulanan bu kontrollü travma kolajen üretimini de uyarır.
Subsizyon Tedavisi ve Kombinasyonları
Subsizyon tedavisinde; kanüller, iğneler, cerrahi teller, keskin olmayan bıçak veya iğneler kullanılır.
Kanüller veya iğneler; kanül subcision, iğnelere göre daha az giriş noktası oluşturur ve hasta memnuniyeti daha yüksektir.
Cerrahi teller; tel subsizyon, derin skarları etkili bir şekilde serbest bırakır ve dolgu enjeksiyonları ile kombine edildiğinde daha iyi sonuçlar verir
Keskin olmayan bıçak ve iğneler; bu yöntem, fibrotik bağları kesmek için kullanılır ve tümesan anestezi ile daha güvenli bir şekilde uygulanır.
Kombinasyon Tedavileri:
- Otolog yağ enjeksiyonları kalıcı sonuçlar sunabilir.
- Dermal dolgular, hyaluronik asit, PLLA ve calsium gibi dolgular, sakarların dolmasını sağlar ve cilt yüzeyini kaldırır.
- Kimyasal peeling (CROSS), TCA ve fenol peeling, özellikle ice peak skarlarında etkilidir.
- Lazer ve Enerji Bazlı Tedaviler, subsizyon ile kombine edildiğinde cilt dokusunu düzleştirir.
- Mikroneedling, ciltte mikro kanallar açarak kollajen üretimini arttırır ve subcision ile birlikte kullanıldığında etkili sonuçlar verir.
Subcision, tek başına etkili olsa da, özellikle şiddetli ve karışık skarlarda kombinasyon tedavilerle daha iyi sonuçlar alınır.
Hangi Tür İzler Subsizyon Tedavisi İçin Uygundur?
Subsizyon tedavisi için skar tipi, skar derinliği, cilt tipi ve aknenin duruş süresi hesaplanarak bir değerlendirme yapılmaktadır.
Subsizyon tedavisinin uygulandıgı durumlar;
- Yuvarlanan akne izleri
- Su çiçeği izleri
- Yaralanma veya ameliyat sırasında gerilebilir izler
- Derin kırışıklıklar
Subsizyon İçin Kimler Uygun Değildir?
Subsizyon, aktif cilt enfeksiyonu olan kişilerde ve hipertrofik ve keloidal izleri gibi anormal cilt izlerine karşı hassas olan bireylerde uygulanamaz. Kan inceltici kullanıyorsanız veya bir kanama bozukluğunuz varsa işlem sırasında ve sonrasında kanama riskini artırır; bu nedenle işlemin yararlarına karşı riski azaltmak için konsültasyon gerekir.
Subsizyon İle Sivilce İzlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Klinik bazlı bir uygulama olan subsizyon tedavisi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Cildiniz önce temizlenir ve izler cerrahi bir kalemle çizilir. Cildi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır. Skar tipine uygun iğne seçildikten sonra iğne derinin altındaki yara dokusu bantlarını kırmaya yönelendirilir. İğneler cildi aşağı doğru bağlayan yara dokusunu parçalar.
Ağrılı Bir İşlem Midir?
Tedavi lokal anestezi altında uygulanır. İşlemden hemen sonra 2-3 gün süren bir kızarıklık ve şişme durumu beklenmektedir. Ağrı işlem sonrası minimaldir. Morarma işlemden sonra görülebilir ve iyileşme cilt tipinize bağlı olarak 7-10 gün içinde gerçekleşir.
Subsizyon Tedavisi İçin Kaç Seansa İhtiyacım Var?
Seans sayısı skar yeri, skar derinliği ve cilt tipine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle yaklaşık 4 hafta arayla olmak üzere 2-4 seans arasında gerçekleştirilmektedir.
Subsizyon Tedavisi Sonrasında Nasıl Bakım Yapılmalı?
İşlemden sonra ilk 24-48 saat boyunca tedavi bölgesinde hafif ağrı hissedilebilir. Bu geçicidir.
Subsizyon tedavisi sonrasında, tedavi edilen yerlerde bazen cilt rengi değişikliği olabilir.
İşlem yapılan bölgede hafif şişlik oluşabilir, 2-3 günde nadiren de 1 hafta içinde cilt normale döner.
Enfeksiyon oluşmaması için tedavi edilen bölgelere dokunmamak gerekir
Subsizyon tedavisinden 1 gün sonra normal yüz yıkama ve duş almaya başlanması uygun olur.
Subsizyon uygulamasından sonra ilk 24 saat boyunca makyaj ve diğer bakım ürünlerinin kullanılmaması gerekir.
İşlem sonrası oluşan kabuklar koparılmamalıdır.