Telogen Effluvium Saç Dökülmesi Nedir?
Ortalama olarak bir insanın saçlı derisindeki kılların yaklaşık % 85 ile % 90’ı aktif olarak büyürken (anagen fazı) diğer kıl kökleri dinlenir (telogen fazı). Bir saç 2 – 4 yıl boyunca anajen fazında kalıp daha sonra telogen fazına girerek yaklaşık 2-4 ay dinlenir ve dökülür.
Saç dökülmesi probleminde, dökülen saçların yerini yeni büyüyen saçlar alır. Ortalama bir insan doğal olarak günde yaklaşık 100 saç teli kaybeder. Telogen effluvium olan bir kişide, bazı vücut değişiklikleri veya şoklar daha fazla kılı telogen fazına iter.
Tipik olarak bu durumda, kılların yaklaşık %30’u büyümeyi durdurur ve dökülmeden önce dinlenme aşamasına geçerler. Yani telogen effluvium varsa, 100 yerine günde ortalama 300 kıl kaybedebilir..
Telogen Effluvium, Aşağıdakiler de Dahil Olmak Üzere Bir Dizi Farklı Olayla Tetiklenebilir:
- Cerrahi
- Majör fiziksel travma
- Büyük psikolojik stres
- Yüksek ateş, şiddetli enfeksiyon veya diğer hastalıklar
- Aşırı kilo kaybı
- Diyette aşırı değişiklik
- Doğum ve menopoz ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere ani hormonal değişiklikler
- Demir eksikliği
- Hipotiroidizm veya hipertiroidizm
Bazı ilaçlar Telogen fazına giren kılları dökülmeden önce 2-4 ay yerinde durduğundan, soruna neden olan olaydan 2-4 ay öncesine kadar saç dökülmesi fark etmeyebilirsiniz.
Kısa bir süre içinde çok sayıda saç kaybetmek korkutucu olsa da, durum genellikle geçicidir. Telogen fazına erken itilen her saçın yerini yeni, büyüyen bir saç alır, bu nedenle tam kellik tehlikesi yoktur. Saçlı derideki saçlar yavaş büyüdüğü için, saçlarınız bir süre normalden daha ince hissedebilir veya daha ince görünebilir ancak yeni saçlar büyüdükçe dolgunluk geri döner.
Telogen Effluvium Saç Dökülmesinin Belirtileri Nelerdir?
Telogen effluvium varsa hastalar genellikle yastık kılıfında, duşta, banyo zeminde ve saç fırçasında normalden daha fazla dökülmüş saç tespit ederler.
Telogen Effluvium Saç Dökülmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Telogen effluvium vakalarının çoğu hastanın tıbbi geçmişine, saçlı deriye ve saç incelemesine dayanarak dermatolog tarafından teşhis edilebilir. Saç dökülmesi birkaç aydır meydana geliyorsa, gözle görülür bir seyrelme olabilir ancak çoğu zaman saç dökülmesi bir doktorun fark edebileceği kadar yoğun olmayabilir.
Hastalardan 24 saatlik bir süre boyunca saçlı deriden çıkan tüm kılları toplaması ve saç dökülmesinin gerçekten aşırı olup olmadığını görmek için onları sayması istenebilir. Günde 100’den az saç teli kaybetmek normal kabul edilir. Ayrıca dökülmenin ne zaman azalmaya başladığını görmek için 1-2 hafta dökülen saçları toplamanız ve saymanız istenebilir.
Bazı nadir durumlarda, kesin tanıya ulaşabilmek için saçlı deri biyopsisi yapılabilir. Bu prosedürde, birkaç saç folikülü içeren kafa derisinin küçük bir parçası çıkarılır ve mikroskop altında patolojik inceleme yapılır.
Ayrıca saç dökülmesine katkıda bulunabilecek tiroid anormallikleri, vitamin ve demir eksikliklerini tespit etmek adına kan testleri yapılmalıdır.