Tiroit bozukluğu metabolik bir hastalıktır. Nefes borusu yani trakeanın ön kısmında yer alan, 25-45gram ağırlığında ve şekli kelebeğe benzeyen tiroit bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonlarındaki aşırı veya yetersiz salgılanma tiroit hormonu bozukluğuna neden olur.
Bu hormonsal dengesizlik vücudumuzda birçok organın hızlı ya da yavaş çalışması ile sonuçlanır. Hipotiroidi yani tiroit hormonunun az salgılanması durumunda saç telinden bağırsaklara kadar bütün metabolizma yavaşlayarak, saç dökülmesi, uykuya eğilim, kilo alma, halsizlik, seste kalınlaşma gibi şikayetler ortaya çıkar.
Hipertiroidi yani tiroit hormonunun fazlalığı durumunda ise saç dökülmesi, aşırı terleme ve hızlı kilo kaybı görülür. Sonuç olarak hipotiroidi de hipertiroidi de saçlarımıza zarar verir. Saç dökülmesine yol açar.
Troid hormonları metabolizmayı düzenlemenin yanı sıra bağışıklık sisteminin çalışmasında çok büyük öneme sahiptir; kalp atış hızı ve vücut ısısı gibi süreçleri etkiler ve besinleri enerjiye dönüştürür. Anne rahmindeki fetüste ve yeni doğan bebekte beyin ve zekâ gelişimini sağlar. Çocuğun büyüme ve gelişmesini yönlendirir. Yetişkinlerde şeker, yağ ve protein metabolizmasını düzenler.
Vücudumuzdaki bu önemli görevleri nedeniyle tiroit bozuklukları ciddi sağlık sorunlarına yol açar ve tedavi edilmelidirler.
Saç Dökülmesinin Tiroit ile Bağlantısı Nedir?
Hipotiroidi ya da hipertiroidi saçların dökülmesine nasıl neden olduğunu anlamak için önce saçların nasıl büyüdüğünü anlamamız gerekir.
Saç kökleri saç derisindeki kıl folükülünün içerisinde büyümeye başlar. Saç derisindeki kan damarları bu kökleri besler, daha fazla hücre üretimi sağlar ve böylece saçlar uzar. Uzama sırasında saç kökleri yağ bezlerinden geçerek saçların yumuşak ve parlak kalmasını sağlar.
Vücuttaki hormon üretimi bozulduğunda özellikle T3 ve T4 denilen tiroit hormonlarındaki sorun vücudun dengesini bozarken bundan saç derisi de etkilenir. Saç köklerinde incelme olur ve saç dökülür, yeniden büyümeyebilir. Sadece saç kökleri değil, kaş, kirpik ve kıl köklerini de etkileyebilir.
Bununla beraber tiroit hormonlarının dengesizliği ile ortaya çıkan otoimmün hastalıklara sahip olmak alopesi riskini artırabilir. Alopesi saç derisinde belirgin saç dökülmesine ve zamanla kellik sorununa yol açar. Troid problemine bağlı diğer hastalıklar arasında, haşimato, polikistik over sendromu ve lupus eritematozus gibi hastalıklar sayılabilir.
Ayrıca bazen tiroit hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir. Karbimazol ve propiltyoürasil gibi içerikler bazı durumlarda saç dökülmesine neden olabilecek anttiroit ilaçlardır. Radyoaktif iyot tedavisi ise saç dökülmesine neden olmaz.
Tiroit Hormonlarına Bağlı Saç Dökülmesinin Belirtileri
Hipotiroidi ve hipertiroidi sebebiyle oluşan saç dökülmesi önceleri fark edilmeyebilir. Saç derisinden her gün 50-100 tel arası saç dökülmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Tiroit hormonları dengesizliğine bağlı saç dökülmelerinde önce saçlar incelir, saçın uzaması yavaşlar ve saçlar normalinden fazla dökülmeye başlar. Bu durum fark edildikten sonra bir uzmana gitmek gerekir.
Trioit Hormanları Bozukluklarına Bağlı Saç Dökülmesinin Tedavisi
Normal değerlerinin üstünde saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız öncelikle saç hastalıkları konusunda uzman bir dermatolog tarafından değerlendirilip dökülmenin kesin sebebinin ortaya konması gerekir. Eğer saç dökülmesi sorununuz tiroit ile ilişkili ise tedavinin bir endokrin uzmanı ile yönetilmesinde fayda olacaktır. Saç dökülmesinin erken teşhis edilmesi dökülen saçların yeniden kazanılması açısından kritik öneme sahiptir.